nieuws

Lareco al jaren actief in mechanisch straatwerk

bouwbreed Premium

Bij de regionale vestiging van Lareco BV in het Overijsselse Hardenberg heeft men al zo’n tien jaar ervaring in mechanisch straten met behulp van hydraulische graafmachines voorzien van vacuumsystemen.

De noodzaak ontstond niet alleen om bedrijfseconomische redenen. De zeer zware arbeidsomstandigheden bij de vaak grotere poen waren vooral aanleiding tot een vergaande mechanisering. Hoewel pas sinds twee tot drie jaar elke betonklinkerfabrikant in staat is om ieder gewenst klinkerverband in gepakketteerde vorm aan te leveren. Hoofduitvoerder H.A.J. Nijeboer is samen met H. van Lenthe van de technische dienst, voortdurend op zoek naar verbetering van het arbeidsproces. Hiervoor heeft men inmiddels de beschikking over drie hydraulische graafmachines voorzien van een vacuumplaat.

Vanuit de moderne vestiging in Hardenberg wordt vooral in Oostelijk Nederland gewerkt waarbij jaarlijks enige tientallen hectaren mechanisch straatwerk worden opgeleverd, voornamelijk betonklinkers tot een dikte van 12 centimeter. Volgens Nijeboer ligt het breekpunt bij de keuze voor de inzet van de machines bij drie tot vierhonderd vierkante meter bestrating indien de machines het werk op eigen gelegenheid ke bereiken. Wanneer transport per dieplader nodig is, verschuift dit punt in verband met de hogere kostprijs per vierkante meter die door dit transport ontstaat.

Dagproduktie

Afhankelijk van het te leggen verband van de klinkers kan per machine een dagproduktie worden bereikt van ongeveer 500 vierkante meter. Dit geldt voornamelijk voor pakketten in blokverband met een afmeting van 80×120 centimeter. Nijeboer benadrukt echter wel dat een goede voorbereiding het uiteindelijke resultaat sterk beinvloedt. Dit begint al bij het klaarmaken van de zandbaan met het voorgeschreven profiel. Hiervoor heeft men bij Lareco de beschikking over wielladers die met behulp van laserbesturing voor een perfecte voorbereiding zorgen. De aangeleverde pakketten klinkers worden door dezelfde wiellader zodanig langs de zandbaan geplaatst dat de hydraulische graafmachine met een minimum aan zwenkbeweging de pakketten kan opnemen en plaatsen. Hierdoor wordt slingeren van de last en daarmee onnodig tijdverlies voorkomen.

De Benmac 3.06 mobiele hydraulische graafmachine, voor dit werk door Lareco geselecteerd, werd door importeur Van der Spek uit Vianen voorzien van een viercilinder turbo-diesel van Deutz met een capaciteit van 48,5 KW.

Het hydraulisch systeem met een gesommeerde vermogensregeling levert een maximum opbrengst van 2×64 liter per minuut bij een werkdruk van 250 bar.

Hefvermogen

Door het hefvermogen van 1500 kilo op 4,5 meter heeft de Benmac 3.06 geen enkele moeite met de 400 kilo wegende vacuumplaat. Samen met de gemonteerde wigconnector en het stenenpakket ontstaat een last van ongeveer 800 kilo. Door de ruime capaciteit van de machine kan de last op vrijwel elke afstand worden geplaatst waardoor de cyclus-tijd tot een minimum wordt beperkt.

Bijkomend voordeel bij een wat zwaardere machine is voor Lareco de beschikbaarheid op het werk van een volwaardige hydraulische graafmachine. De vacuum-installatie werd geleverd door Gopfort Vacuum Technik uit het Duitse Nienburg. De installatie heeft een capaciteit van 250 m3 per minuut en werd vrijwel geheel geintegreerd in de Benmac 3.06, waardoor het zicht rondom voor de machinist zoveel mogelijk werd behouden.

De vacuumplaat is voorzien van vier hydraulische klemmen die de klinkers bij het opnemen extra in het verband drukken. De zuigmonden ke eenvoudig worden ingesteld op het te verwerken klinkerverband.

Overbelasting

Handmatig straatwerk, zeker bij grotere oppervlakken, is zeer zwaar werk. Wanneer men uitgaat van een maximum dagproduktie per persoon van honderd vierkante meter betekent dit volgens Nijeboer per dag ongeveer 30 tot 40 ton klinkers die deze persoon door zijn handen laat gaan.

Samen met de noodzakelijke bewegingen bij dit werk, leidt dit tot een onverantwoordelijke overbelasting van het menselijk lichaam. Maar dat zal door alle onderzoek en publikaties voldoende bekend zijn. Voor Lareco in ieder geval redenen genoeg om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Reageer op dit artikel