nieuws

Koppelstuk geeft egaliseerblad grote beweeglijkheid

bouwbreed Premium

Aan een door Bouw/Laser BV ontwikkeld koppelkstuk met egaliseerblad ligt een groot aantal wensen vanuit de wegenbouw- en straatmakerij ten grondslag.

Karakteristiek voor dit, op een dragermachine (shovel) te monteren hulpstuk, zijn daarom de multifunctionele toepassing, de grote nauwkeurigheid en werksnelheid, de mogelijkheid tot vooruit en achteruit werken, alsmede de gebruiksmogelijkheid voor zowel grof- als fijnkorrelig materiaal.

Daarnaast biedt het koppelstuk de mogelijkheid tot hoekverstelling ten opzichte van de dragermachine, waardoor tijdens het egaliseren een teveel aan materiaal wordt afgevoerd.

De complete egaliseerinrichting is opgebouwd uit het eigenlijke egaliseerblad en een verbindingsconstructie met de dragermachine, het koppelstuk. Door middel van een geintegreerde draaikrans laat het koppelstuk een nauwkeurige scheefstelling toe van het blad, die wordt geregeld met behulp van twee hydraulische cilinders. Dat geldt evenzeer voor de hoekverstelling ten opzichte van de machine waarbij twee cilinders een scharnierpunt bedienen.

Het multifunctionele karakter van het koppelstuk spreekt voor een belangrijk deel uit het feit dat behalve een egaliseerblad ook elk ander hulpwerktuig zoals bak, palletvorken, dieplepel of stenenklem is te monteren.

De aansturing van de egaliseerinrichting gebeurt met behulp van een laser-zender en twee laser-ontvangers. De ontvangers geven het opgenomen lasersignaal door aan een stuurkast, die de signalen omzet in een spanning naar de elektrische proportionele ventielen. Deze sturen op hun beurt weer de hoogteregeling (giek) aan alsmede de scheefstelling (draaikrans). In plaats van een laser-ontvanger kan ook worden gewerkt met een sonor-taster, die een draad, trottoirband, goot, streklaag als referentie aftast.

Reageer op dit artikel