nieuws

Koppelpoort mogelijk naar Ondernemingskamer

bouwbreed

“Ik ben verontrust over deze ontwikkeling en zal snel met mijn client overleggen.” Zo reageert mr. W. Merens, advocaat van een minderheidsaandeelhouder van Koppelpoort, op de aankoop van de Belgische verkoopmaatschappij Orenstein en Koppel te Leuven.

Eerder spraken enkele outside-aandeelhouders hun bedenkingen tegen de overneming uit, maar de directie van Koppelpoort besloot de koop toch door te zetten.

De minderheidsaandeelhouders hebben gedreigd een enqueteprocedure bij de Ondernemingskamer te starten. Volgens Merens zijn de voorbereidingen hiervoor nog niet begonnen. “Ik wacht de instructies van mijn clienten af. Een extra aandeelhoudersvergadering is op dit moment nog niet aan de orde”, aldus Merens.

De minderheidsaandeelhouders zijn ontevreden over de verstrengeling van belangen bij Koppelpoort. Het Duitse bedrijf Orenstein und Koppel was volledig eigenaar van de Belgische verkoopmaatschappij in Leuven en heeft sinds 1991 ook de meerderheid van de aandelen Koppelpoort in handen. Het Leuvense bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van – 12 miljoen. Er werken 27 mensen, van wie er elf op het punt staan ontslagen te worden. Over de overnemingsprijs heeft Koppelpoort geweigerd mededelingen te doen. De directie meldt alleen dat de prijs gelijk is aan de netto vermogenswaarde van het bedrijf.

Het is niet voor het eerst dat Koppelpoort in opspraak komt. Enkele jaren geleden liep een conflict over de machtspositie van Orenstein und Koppel ook al op ruzie uit. De gedelegeerd commissaris Letteboer, die het bedrijf leidde, werd begin 1992 uitgerangeerd. Na langdurige strubbelingen en rumoerige aandeelhoudersvergaderingen kreeg het bedrijf een nieuw bestuur en luwde de storm.

Reageer op dit artikel