nieuws

IHC bouwt grootste sleephopperzuiger

bouwbreed Premium

IHC, onderdeel van de IHC Caland Groep, heeft van Ondernemingen Jan de Nul NV te Aalst, Belgie, de opdracht ontvangen voor de bouw van een sleephopperzuiger met een totale contractwaarde van circa f. 175 miljoen.

Nog kort geleden heeft IHC de sleephopperzuiger ‘Pearl River” opgeleverd die met een laadruiminhoud van 17.000 m3, op dit moment nog het grootste schip in zijn soort is. Echter, de nieuw te bouwen sleephopperzuiger zal met een laadruiminhoud van 18.000 m3 de ‘Pearl River’ gaan overtreffen en daarmee de grootste ter wereld worden.

De sleephopperzuiger zal gebouwd worden op de werf van IHC te Kinderdijk en zal worden opgeleverd in het najaar van 1996. De werf van IHC werd in 1993 ingrijpend verbouwd teneinde schepen van deze grootte te ke bouwen.

Het schip dat in 1996 van de verbrede helling zal glijden, heeft imposante maten. De hoofdafmetingen van de sleephopperzuiger bedragen 152 x 29 x 13 meter. De diepgang geladen (internationaal) wordt 9,56 meter en de diepgang leeg bedraagt slechts circa 5,5 meter. Het schip zal ke baggeren op diepten van 35/50 en 55 meter.

Met de bouw van het schip zullen ongeveer 500 IHC-manjaren gemoeid zijn. Daarnaast zal zeker nog eens een zelfde hoeveelheid manjaren worden verwerkt door toeleveranciers en onderaannemers.

De opdrachtgever Jan de Nul NV. is een van de grote internationaal opererende baggeraannemers. Het is de bedoeling dat het schip over de gehele wereld zal worden ingezet. Vanwege de relatief beperkte diepgang en de goede wendbaarheid kan het schip ook op kleinere werken nog rendabel worden ingezet.

De gang van zaken bij IHC Holland verloopt dermate goed dat de capaciteit door de verschillende verkregen opdrachten tot in het najaar van 1996 goed ingevuld kan worden.

Naast deze grote opdracht heeft IHC de laatste weken ook opdracht ontvangen voor een zeer snel demontabele wielzuiger van het type 800W van de Nederlandse onderneming Roelofs den Ham. Daarnaast is van het Belgische bedrijf SCR-Sibelco, gevestigd te Dessel, opdracht ontvangen voor de levering van een 2 MVA elektrisch aangedreven wielzuiger, die is voorzien van een zwaailadder. Deze zuiger is van een geheel nieuw concept en zal worden ingezet voor de winning van kwartszand in Belgie.

De twee laatst genoemde opdrachten zijn een verdere ontwikkeling van specifiek voor de zand- en grindwinning ontwikkelde werktuigen. De bouw ervan vindt plaats op de IHC-werf te Sliedrecht. Naast deze twee opdrachten werd bovendien nog een standaard Beaver snijkopzuiger verkocht aan Pakistan. De gezamenlijke contractwaarde van deze drie opdrachten is circa f. 10 miljoen.

Reageer op dit artikel