nieuws

Een kast met inhoud

bouwbreed

Van handige, ingenieuze, duurzame gebruiksartikelen en apparaten in het dagelijks leven is hooguit de fabrieks- of merknaam bekend, slechts zelden de naam van de ontwerper. Dat de aluminium strooituit van een pakje hagelslag inmiddels is vervangen door een van karton, zal niet snel associaties hebben opgeroepen met een industrieel ontwerpprobleem.

Ondanks de veertienhonderd ontwerpers die de faculteit industrieel ontwerpen van de Technische Universiteit Delft de afgelopen jaren heeft afgeleverd, heeft zich nooit een Delftse school van industrieel ontwerpen ontwikkeld. Terecht, vindt prof. J.W. Drukker, hoogleraar vormgeving. “In andere ontwerpopleidingen staat het esthetische aspect centraal. Bij ons spelen naast vorm ook de technische en economische kanten van een produkt een belangrijke rol.” Nog tot 31 december is in het Delftse Techniekmuseum de expositie ‘Een kast met Inhoud’ te zien. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de faculteit tonen 67 bedrijven en ontwerpbureaus 75 produkten waar industriele ontwerpers aan hebben bijgedragen.

Met de gekozen benadering werken volgens prof. Drukker de ontwerpers veel samen met mensen uit andere disciplines. “Dit teamwerk levert goede en bruikbare ontwerpen op, maar geen ster-ontwerpen.” Als voorbeelden noemde Drukker de Bibob, een skislee voor gehandicapten, de nieuwe praatpaal en de tweelingbrievenbus.

Op de tentoonstelling zijn ook zes kasten gereserveerd voor bekende Nederlanders, die daar hun favorietste ontwerp presenteren. Ontwerper Jan des Bouvrie heeft gekozen voor een 2CV uit 1956 Zijn motivatie: “voor wie om de Eend heen loopt is er geen moment van verveling in het ontwerp”. Striptekenaar Joost Swarte is “gefascineerd door de geheimzinnige functie” van een truffelapparaat en kunstenaar Jan Rijnders viel voor de eenvoud van luciferdoosjes. Ook oud-hoogleraar en oud-museumdirecteur Wim Crouwel is present. Zijn kast is ingeruimd met een zeer functioneel vormgegeven stoel en een uitschuifbare wandlamp van Italiaanse makelij “Na jaren eindeloos varieren weer een echte stap verder.”

Een afzonderlijk onderdeel van de expositie wordt gevormd door de vijftien produkten die als afstudeerpo in Delft zijn ontwikkeld. Zo ontwierp Marcel Verkaik een lijmdoceergereedschap voor vinyl-vloerbedekking. Rudo Euserink gaf een geheel eigen dimensie aan de elektrische gitaar, Eelco Rietveld ontwierp een variant op het klassieke bureau en Annemiek Boeijen ontwikkelde een race-rolstoel.

Ingrid Koenen

De strooiverpakking van hagelslag is tegenwoordig vaak van karton.

De eigenzinnige vorm van deze beker voor zuivelprodukten geeft vele voordelen op logistiek gebied, waarvan ruimtebesparing de belangrijkste is.

De bijzondere vorm van deze drankfles – met dubbeltje – onderscheidt zich van de concurrenten.

Fotostudio Voorhuis

Reageer op dit artikel