nieuws

Denen vergissen zich in woningbehoefte

bouwbreed Premium

De bevolkingsprognoses voor Denemarken blijken sinds 1983 jaarlijks met ruim 90.000 personen te laag ingeschat. De aannemersorganisatie Danmarks Entreprenorforeningen is het nu beu en richt felle kritiek op de beleidsmakers. “De te lage inschattingen hebben duizenden banen in de bouw gekost”, aldus voorzitter Erik Ross Pedersen in het financiele dagblad Borsen.

Pedersen meent dat er behoefte bestaat aan 25.000 nieuwe woningen in de sociale sector per jaar, terwijl er dit jaar bijvoorbeeld slechts 7000 op het programma stonden. Op basis van de officiele prognoses zoals die in 1983 werden opgesteld, zou het land in 2025 4,2 miljoen inwoners hebben moeten tellen. In werkelijkheid zijn dat er nu al 5,1 miljoen.

Dit jaar verwachten de demografen 5,3 miljoen inwoners. “Fatale vergissingen met grote consequenties voor het woningbouwbeleid”, aldus Pedersen, die dit onder meer zegt tegen de achtergrond van het feit dat de regering heeft besloten 18.000 Joegoslavische vluchtelingen permanente huisvesting te verlenen.

Reageer op dit artikel