nieuws

Ambitieuze kwaliteitsplannen wetenschappelijk onderbouwd Nederlander sticht in Belgie wijnkasteel

bouwbreed Premium

Nederlanders hebben iets met wijn. In Chateau Palmer in Bordeaux heeft de Nederlandse familie Mahler Besse een meerderheidsbelang. Onze landgenoot ir. Kees Bakker is de wijnmaker van Cheval Blanc, de beste wijn van St. Emilion. In Zuid-Limburg worden goede wijnen verbouwd met Apostelhove als de bekendste. Een van de mooiste wijnen in Saint Emilion is een Nederlander.

Van de uitstekende cru bourgeois Chateau Carcannieux is de Maastrichtse wijnkoper Erik Sauter jarenlang gerant geweest en een paar jaar geleden kocht de Haagse uitgever/slavist/chemicus drs. Anthony Kroner dichtbij de Bergerac een paar wat versukkelde hectaren, waar hij nu bezig is met ambitie, liefhebberij en hulp van buren met jaarlijkse verbeteringen een spraakmakende bezitting op te bouwen.

Het verhaal van Jaap van Rennes is anders, al heeft het ermee te maken. Deze Limburgse zestiger had een horeca-groothandel, waarmee hij een lang niet onredelijk inkomen verdiende. Toch wilde hij iets anders; en iets anders werd het. Een paar jaar geleden gaf hij het beheer van een aantal van zijn zaken aan zijn zoon, zette de rest aan de kant om zich verder aan de wijn te wijden.

Daartoe kocht hij vier jaar geleden in het Belgische Riemst, tien kilometer ten zuiden van Maastricht, een fraai klassisistisch kasteel met enkele tientallen hectaren grond om er wijn te gaan verbouwen. Het klinkt wat wazig, maar dat was het lang niet. Van Rennes weet heel goed waar hij mee bezig is. De ambitieuze plannen van de wijnliefhebber in hem zijn strategisch, economisch en logistiek degelijk onderbouwd door de zakenman in hem, die er bovendien de middelen voor had.

Nu is bekend dat wijndruiven eeuwen geleden nog veel noordelijker groeiden dan nu, maar waarschijnlijk waren de normen van de toenmalige consument heel wat lager. Dat wat ze toen lekker vonden, zou nu waarschijnlijk tot het klein chemisch afval worden gerekend. Gelukkig zijn we nu technisch heel wat verder, waardoor de noordelijke ligging geen bezwaar is. Experts van gezaghebbende Franse wijnonderzoeksinstituten hadden de mergel- en kalkhoudende grond, zowel als de ligging uitermate geschikt verklaard voor Bourgognedruiven; de witte Chardonnay en de rode Pinot Noir.

De klonen, waarover Van Rennes kon beschikken ke vorst tot 35 graden overleven. Het ontslaat hem van de noodzaak om nachtvorstdreigingen te keren met kacheltjes of sproei-installaties, het laat hem ook de mogelijkheid om na een fris voorjaar de optimale rijping van de druiven af te wachten en wat later te oogsten.

Aangeplant zijn nu twee velden met Chardonnay, een met Pinot Blanc en een met Pinot Noir. Deze laatste is aangelegd in de luwte van een oude kasteelmuur, op een zuidhelling. Voorts is er een proefwijngaard. Een moderne pneumatische pers zorgt voor een perfecte pers en voor houtrijping zijn nieuwe vaten aanwezig. Van Rennes heeft zijn hele familie in de strijd geworpen. Dochter Joyce, afgestudeerd aan een Franse wijn-universiteit, is de wijnmaakster van het kasteel.

Zijn vrouw zorgt voor de voortdurende restauratie en verfraaiing van het kasteel met rozentuin, parken en zeldzame bomen.

In beperkte mate is al wijn met het etiket Genoels Elderen beschikbaar. Die is veelbelovend. Maar pas over een jaar of vijf, als de druifstokken wat ouder zijn, zijn er werkelijk grootse jaargangen te verwachten.

Aan de boeiende rondleidingen ke groepen van tenminste 15 en maximaal 100 personen deelnemen. De prijs: 150 Bfr. waarbij een glas wijn is inbegrepen. Telefoon 09-3212391349.

Reageer op dit artikel