nieuws

Zonnecollector en tank geintegreerd op dak

bouwbreed

Energy Systems heeft een nieuw type zonneboiler op de markt gebracht. Hierin zijn de zonnecollector en de opslagtank voor het warme water geintegreerd. Het geheel wordt in een omkasting op het dak van een woning geinstalleerd. De Solution bestaat uit twee in elkaar gemonteerde buizen. De binnenste buis dient als opslagtank voor het warme water. De buitenkant van de buitenste buis absorbeert de zonne-energie.

De ruimte tussen de buizen is vacuum getrokken, waardoor het geheel als thermoskan functioneert. De buitenbuis is voorzien van een speciale laag, waarmee de zonnestralen op een efficiente manier wordt omgezet in warmte. In het vacuum gedeelte van de buis bevindt zich een beetje water voor het transport van de opgevangen warmte.

Capillaire structuur

Er is geen contact van dit water met het water in de binnenste buis. Derhalve koelt deze niet af. Bij het opwarmen van de buitenbuis verdampt het beetje water en condenseert op de koude wand van de binnenbuis.

Zo wordt op een effectieve wijze de zonnewarmte overgedragen aan het water van de binnenbuis, die als warmwateropslagvat dient.

Om het rendement nog te verhogen is de binnenkant van de buitenbuis voorzien van een capillaire structuur, zodat een groot gedeelte van deze buis nat is.

Bij de Solution van Energy Systems BV te Arnhem is uitgegaan van een gezinsverbruik van 110 liter warm water per dag met een temperatuur van 65 gr. C. De Solution is daartoe opgebouwd uit twee modules, elk met een inhoud van 70 liter.

Dubbele buizen

In elke module zijn vier dubbele buizen gemonteerd, voldoende om bovenvermelde hoeveelheid warm water te halen. De Solution is door TNO op zijn opbrengst getest.

Twee modules

De set van twee modules weegt 280 kg. Door verwijdering van 42 dakpannen gaat er 200 kg van het dak af, zodat ongeveer 80 kg extra door het dak moet worden opgevangen. Een mengautomaat zorgt ervoor dat de temperatuur van het water niet hoger wordt dan 100 gr. C.

Reageer op dit artikel