nieuws

‘Woningbouw in haven jaagt bedrijven weg’

bouwbreed Premium

Cargill, actief in de handel, distributie en verwerking van landbouwprodukten, vreest dat de plannen voor woningbouw in het Amsterdamse Westelijk Havengebied ‘catastrofale’ gevolgen heeft voor het bedrijf.

Het denkt dat de woningbouw de milieunormen dusdanig verhoogt dat ondernemen een te kostbare zaak wordt.

“Bedrijven zoals Cargill zullen kiezen voor vestigingsplaatsen elders in Europa, zoals Antwerpen, Bremen, Hamburg of andere havensteden”, zo schrijft het bedrijf in een open brief aan het college van B en W in Amsterdam.

Amsterdam wil in de zogeheten Houthaven ongeveer 1300 woningen neerzetten. Juist in dat gebied is Cargill gevestigd met twee handelsdivisies, raffinaderijen, een eiwitfabriek, een bedrijf voor vruchtensap en het overslagbedrijf Igma. In totaal werken er bijna 600 mensen. De totale omzet van de onderneming in Nederland bedraagt – 6,4 miljard.

Overigens heeft de onderneming op dit moment geen concrete plannen Amsterdam te verlaten, zo zei een woordvoerder desgevraagd. Er zijn ook geen contacten met andere havensteden.

Oplossing

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat het stadsbestuur er alles aan doet met het bedrijf een oplossing te vinden. “We begrijpen de bezwaren, maar we moeten ook rekening houden met de belangen van woningzoekenden.”

Er is al langdurig overleg gaande tussen het bedrijf en een delegatie van de gemeente.

Reageer op dit artikel