nieuws

Wet gaat veiligheid speeltuinen regelen

bouwbreed

Er moeten wettelijke veiligheidseisen worden gesteld voor speeltuinen. Dit zei S.G. Rijpma, voorzitter van de Landelijke Organisatie voor Speeltuinwerk en Jeugdrecreatie (NUSO) gisteren, op het congres Veilig Buitenspelen dat in Amsterdam werd gehouden. Een woordvoerder van het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport zei dat er ver gevorderde plannen voor zo’n wet bestaan.

Mario Silvester

Als alle speeltuinen in Nederland veilig zouden moeten worden gemaakt voor kinderen, dan kost dit ongeveer – 400 miljoen, aldus Rijpma. Indien regelmatig onderhoud wordt gepleegd vallen de kosten veel lager uit, voorspelde de NUSO-voorzitter.

Hij wees er op dat door verwaarlozing van speeltuinen soms levensgevaarlijke situaties ontstaan. In augustus bijvoorbeeld verongelukte in Nieuwe Pekela een drie-jarig meisje toen ze speelde op een defecte glijbaan.

Wim Rogmans, directeur van de Stichting Consument en Veiligheid, twijfelde aan de hoogte van het bedrag dat Rijpma noemde. Volgens hem laat vooral het onderhoud van speeltuinen die door particulieren worden beheerd te wensen over. Daardoor zou het geld dat noodzakelijk is om alle speeltuinen op te knappen in de praktijk lager ke uitvallen.

Handboek

Van een actie om massaal speelplaatsen op te knappen is overigens geen sprake. Wel wordt er gewerkt aan een wet over de veiligheid van speeltoestellen en het beheer en onderhoud ervan. Binnenkort wordt een wetsvoorstel hiertoe gepresenteerd, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS. “Er komen wettelijke eisen voor de veiligheid van het toestel zelf en voor het beheer en onderhoud van het toestel”, aldus de woordvoerder. Als basis voor het wetsvoorstel dient het Handboek ‘Veiligheid van speelgelegenheden’, dat tijdens het congres werd gepresenteerd.

Richtlijnen

In het handboek zijn richtlijnen opgenomen waaraan speeltoestellen moeten voldoen. Er wordt onder meer aandacht besteed aan materiaal en montage van de speeltoestellen. Daarnaast wordt informatie gegeven over onder meer de gewenste afmetingen en de ligging van de speeltuin.

Consument en Veiligheid begint deze maand met een campagne om de steden veilig te maken voor kinderen. Hiertoe worden in verschillende steden posters verspreid. De actie richt zich niet alleen op het veilig maken van speeltuinen, maar ook op het beveiligen van open water, want ook hier gebeuren veel ongelukken waarbij kinderen zijn betrokken.

Reageer op dit artikel