nieuws

Waterbesparende wc wordt vaak gebruikt

bouwbreed Premium

In 95 procent van de nieuwbouwwoningen worden waterbesparende toiletten geplaatst. Dit gebeurt ook in 71 procent van de woningen die worden gerenoveerd.

In 36 procent van de nieuwbouw en 30 procent van de renovatiewoningen worden waterbesparende douchekoppen gebruikt.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van waterleidingbedrijven (Vewin). Het onderzoek werd gedaan in het kader van de pogroep Waterbesparende voorzieningen in de bouw van het Milieuberaad Bouw.

BMT Management- en Marketingadviseurs voor de Bouw voerde het onderzoek uit.

BMT benaderde honderd installatiebedrijven met de vraag hoe vaak ze waterbesparende voorzieningen aanbrachten. Daarnaast werd onderzocht of dit gebeurde bij nieuwbouw of renovatie van panden en wat de belangrijkste opdrachtgevers waren.

Gebruik

Ook werd de installateurs gevraagd in hoeverre opdrachtgevers kiezen voor waterbesparende voorzieningen en hoe het gebruik hiervan kan worden gestimuleerd. Aan een aantal doe-het-zelf ketens werd gevraagd naar hun inkoopbeleid wat betreft de waterbesparende voorzieningen.

Uit het onderzoek blijkt dat weinig installateurs bekend zijn met het inbouwen van spoelonderbrekers.

De meeste installateurs zijn tevreden over de waterbesparende douchekop. “Technisch gezien is de spaardouche echter nog niet volmaakt,” aldus een toelichting van de Vewin.

De combinatie met de keukengeiser levert problemen op, terwijl de combinatie met de elektrische boiler juist goed werkt. “Van de ondervraagde installateurs beoordeelde 72 procent deze combinatie als goed tot zeer goed”, aldus de Vewin. Van de ondervraagden gaf 75 procent aan dat combiketels goed zijn te combineren met een spaardouche.

Promotie

Twee van de vijf benaderde doe-het-zelf ketens kiezen voor waterbesparende produkten met een kwaliteitskeurmerk. “Douchekoppenacties met waterleidingbedrijven, groothandel, fabrikant en de doe-het-zelf branche worden als uitstekend ervaren. Het aandeel spaardouches in het assortiment bedraagt tussen de 15 en 60 procent,” zo licht de Vewin toe.

Verwacht wordt dat het aanbod van spaardouches en waterbesparende toiletten uiteindelijk ertoe zal leiden dat dergelijke zaken gestandaardiseerd worden.

Om het gebruik van spaardouches en stroombegrenzers verder te stimuleren moet actie worden ondernomen. De pogroep bereidt onder meer acties voor teneinde het KIWA-keur Laag Verbruik te promoten en hulpmiddelen te ontwikkelen om te komen tot leidingoptimalisatie.

Reageer op dit artikel