nieuws

Vastgoedmeter moet imago van OG-sector opvijzelen

bouwbreed

Beleggers in vastgoed krijgen eindelijk een instrument om de prestatie van hun onroerend goed-portefeuille te meten. Op initiatief van de Raad voor Onroerende Zaken (Roz) is de Roz-IPD-Vastgoedindex van start gegaan. Ruim 25 institutionele vastgoedbeleggers, goed voor 90 procent van de markt nemen deel aan de index.

Het probleem voor de OG-sector is dat er geen meetinstrument bestaat die de werkelijke prestaties meet van de portefeuille. Met de nieuwe index ke beheerders en eigenaren van OG vanaf begin 1996 een vergelijk maken tussen elkaar. Daarnaast zijn de prestatie van het OG te vergelijken met de binnen de portefeuille aanwezige aandelen- en obligatiepakketten.

Volgens Paul Vismans van de Roz duurt het enige tijd alvorens al het vastgoed volgens een bepaalde standaard is getaxeerd. “Daarnaast zullen accountants jaarlijks kijken of alles volgens richtlijnen is opgesteld. Deze gegevens gaan vervolgens naar de Investment Property Databank (IPD) in Engeland die jaarlijks de fondsen een soort rapport zal geven. Het jaar 1995 is een overgangsjaar omdat alles volgens uniforme standaarden moet worden opgesteld. We verwachten de komende tijd uit te groeien naar 35 deelnemers.”

De index is een initiatief van de vastgoedbeleggers zelf. Niet alleen het financiele aspect speelt een rol bij de vorming. Als gevolg van de huidige ondoorzichtige vastgoedmarkt is het imago van de sector onder de maat. “Hiermee wordt de vastgoedmarkt weer een stukje volwassener”, aldus een van de deelnemers. “Maar het is niet het oogmerk van de Roz-IPD-vastgoedindex. We trekken eigenlijk alleen door De Nederlandse Bank toegelaten instellingen aan. Daarnaast is een grens getrokken van een minimale vastgoedportefeuille van – 100 miljoen.”

Reageer op dit artikel