nieuws

Supacat AT-voertuig gaat door waar anderen moeten stoppen

bouwbreed

De in Engeland ontworpen en gebouwde Supacat is een voertuig dat vrijwel elk terrein de baas kan, of dit nu zand is, rotsen, sneeuw, ijs, bagger of zelfs water. Het voertuig is uitgevoerd met een robuuste zeswiel-aandrijving voor een grote mobiliteit en tegelijkertijd een grote behendigheid.

Een turbogeladen dieselmotor met een inhoud van 1,9 liter geeft het voertuig een grote trekkracht. De Supacat kan op twee manieren worden gestuurd: door middel van schrankbesturing en over de voorste twee assen. Een stuurwiel zal men in dit voertuig niet aantreffen. Hiervoor in de plaats zit een stuur van het soort dat veel weg heeft van het stuur van een mountain-bike. Door zijn zes extra brede, lagedruk banden ontstaat nauwelijks schade aan de bodem waarover men rijdt zodat de Supacat zich onder meer kan verheugen op een brede belangstelling vanuit de ‘natte’ milieuhoek. Daarbij komt nog dat de Supacat, mits voorzien van een buitenboordmotor, zonder verdere technische ingrepen het water op kan. Het AT-voertuig is in staat om hellingen te nemen van 100 % terwijl zijwaartse hellingshoeken tot 40 gr. ook geen probleem vormen.

Ofschoon de Supacat officieel nog steeds in zijn proefperiode zit, heeft het Britse leger reeds een fors aantal van deze voertuigen laten bouwen en inmiddels afgenomen. Deze worden nu reeds ingezet bij vredes-operaties waaraan de NATO deelneemt, o.m. in Turkije. Ook de belangstelling uit de verschillende civiele sectoren is erg groot.

De Supacat wordt vervaardigd door Supacat Ltd., The Airfield, Dunkeswell, Honiton, Devon EX14 ORA in Engeland.

De Supacat is een voertuig, dat zich thuis voelt op ieder terrein. Van poolgebied tot de woestijn en zelfs in het water.

Reageer op dit artikel