nieuws

Staatssecretaris stort beton pier Schiphol

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Van Dok-Van Weele van Economische Zaken heeft op de luchthaven Schiphol het startsein gegeven voor de bouw van de noordelijke uitloper van de D-pier. Zij deed dit door het storten van beton voor de eerste kolom.

Met de noordelijke uitbreiding van de pier is, inclusief platformen, rijbanen en passagiersbruggen, een bedrag gemoeid van – 128 miljoen. Het nieuwe pierdeel is klaar in de zomer van 1996.

De uitbreiding is nodig vanwege de groei van het luchtverkeer in Europa. In 1992 nam het aantal passagiers dat binnen Europa vloog toe met 14 procent. In 1993 was dat ruim 10 procent en gedurende de eerste negen maanden van dit jaar maakten ruim 11,5 miljoen passagiers een Europese reis.

Dat is een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van vorig jaar. De uitbreiding van de D-pier wordt 260 meter lang, 32 meter breed en 15 meter hoog. Het is de bedoeling om in de toekomst aan deze pier zowel vluchten van en naar de zogenoemde Schengenlanden, als niet-Schengenlanden af te handelen. Om de passagiersgroepen van elkaar te ke scheiden wordt nu al rekening gehouden met de bouw van een tweede verdieping: een voor Schengenvluchten waar geen paspoortcontrole meer plaatsvindt, en een voor landen die niet behoren tot de negen die het akkoord hebben ondertekend, waar de paspoorten wel worden gecontroleerd. Schiphol kan daardoor het verslepen van vliegtuigen of het vervoeren van passagiers per bus voorkomen. Het is de vierde pier-uitbreiding die Schiphol binnen vijf jaar realiseert. In totaal kwamen er sinds 1989 38 nieuwe gate-opstelplaatsen bij.

De nieuwe D-pier krijgt 37 plaatsen en wordt daarmee de langste op Schiphol met de meeste gates en passagiers. Rond de pier worden voorzieningen aangebracht die het gebruik van de hulpmotoren in de staart van het vliegtuig voor de opwekking van elektriciteit en het gaande houden van de airconditioning, overbodig maakt. In 1997 moeten alle 80 opstelplaatsen van dezelfde snufjes zijn voorzien, hetgeen een energiebesparing oplevert van 85 procent; vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 25.000 huishoudens.

Reageer op dit artikel