nieuws

Sfeervolle romantiek in Der Freischutz van Weber

bouwbreed

De eerste belangrijke Duitse romantische opera is Der Freischutz van Carl Maria von Weber (1786-1826). Het is een bijzonder sfeervolle compositie, sprookjesachtig, soms een beetje eng, maar gelukkig zegeviert uiteindelijk, zoals dat hoort, de liefde.

RCA heeft een prachtige, nieuwe opname van Webers meesterwerk uitgebracht met een fraai spelend Deutsches Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van Marek Janowski, onder meer bekend van zijn Ring des Nibelungen. Ook de vocale solisten mogen er zijn: Peter Seiffert zet met zijn heldere, krachtige tenor een onstuimige Max neer met een mooi gezongen ‘Durch die Walder, durch die Auen’. Sharon Sweet is een goede Agathe en Ruth Ziesak een kittige ennchen met zilveren tonen.

De rol van de boze Kaspar wordt indrukwekkend boosaardig gezongen door Kurt Rydl en ook Andreas Schmidt en Anton Scharinger zijn geknipt voor hun partijen. De beroemde scene in de Wolfschlucht is opwindend griezelig, mede door de schitterende opname. Tekstboek is bijgesloten met daarin ook, heel fijn, biografieen van alle medewerkenden. (RCA 09026 62538 2, twee cd’s).

Als u voor – 9,95 de cd ‘Aangenaam Romantiek’ koopt, krijgt u daarbij 26 waardebonnen waarmee u tot 1 januari een aantal cd’s met een flinke korting kunt kopen. Een van die cd’s komt van RCA en bevat werken voor fluit en/of klarinet van Franz Danzi (1763-1826).

Leuke, lichte muziek, aanstekelijk uitgevoerd door James Galway en klarinettiste Sabine Meyer. Het plaatje is ook heel mooi opgenomen en dat Galway misschien wat stylebewuster zou ke spelen zal me een zorg zijn. (RCA 09026 61976 2)

Afgezien van, misschien, Falstaff is Otello van Verdi het hoogtepunt van de Italiaanse opera uit de negentiende eeuw. Het is een werk dat niet alleen overrompelende muziek bevat, maar ook een ideaal tekstboek van de dichter-componist Arrigo Boito.

Deutsche grammophon heeft met het orkest van de Opera Batille onder leiding van Myung-Whun Chung een nieuwe opname van deze opera gemaakt die klinkt als een klok. Placido Domingo geeft, voor de derde keer op de plaat, een uitmuntend gezongen en geacteerde vertolking van de titelrol.

Ik denk niet dat er op het ogenblik een betere zanger voor deze uiterst zware partij te vinden is. Desdemona wordt, hoe kan het ook anders, in al haar onschuld schitterend neergezet door Cheryl Studer. Luistert u daarvoor naar het aandoenlijke Wilgenlied en Ave Maria in de laatste akte. Sergei Leiferkus is een doortrapte Jago, heel intelligent gezongen, maar ik had hem graag nog iets kwaadaardiger gehoord. Het orkest speelt magnifiek en de opname is meer dan voortreffelijk. (DG 439 805-2, twee cd’s)

Sony heeft een pracht van een cd uitgebracht met liederen met orkestbegeleiding van Richard Strauss. Drie solisten maar liefst: Edita Gruberova, Karita Mattila en Lucia Popp, grote namen dus.

Gruberova geeft stralende vertolkingen van de Brentano-Lieder, Mattila zingt vijf liederen, waaronder het overbekende en steeds weer prachtige Zueignung en het programma wordt op ontroerende wijze besloten door Lucia Popp, die kort voor haar dood de aangrijpende Vier letzte Lieder nog eens zong. Michael Tilson Thomas laat het London Symphonie Orchestra schitterend spelen, zodat er nog instrumentaal noch vocaal iets te wensen overblijft.

(Sony SK 48242)

Koorwerken, vooral Gregoriaans, zijn tegenwoordig weer uiterst populair. Dat weet Philips natuurlijk ook en daarom zijn de technici naar St. Petersburg getrokken om daar een uitvoering vast te leggen van de Vespers van Sergei Rachmaninov. Het resultaat is oorstrelend dankzij het prachtig zingende Kamerkoor van St. Peterburg en soliste Olga Borodina.

Ook de opname, die de akoestiek van de kathedraal van Sint Petrus en Sint Paulus mooi laat uitkomen, is uitmuntend geslaagd. (Philips 442 344-2)

Tot eind november kunt u tegen een speciale prijs een live-opname kopen van het vioolconcert van Brahms. Het betreft een in Tokio gegeven uitvoering door de Berliner Philharmoniker met Claudio Abbado als dirigent en Viktoria Mullova als soliste. Het plaatje bevat alles om een groot succes te worden: een schitterende viooltoon, kracht en poezie en een heerlijk, vrolijk Rondo aan het slot. Mooie opname. (Philips 438 998-2)

Reageer op dit artikel