nieuws

Nieuwe golfslaggenerator levert stroom als water

bouwbreed Premium

De Noor Ole Stornes stelt binnenkort een nieuw type golfslaggenerator voor. Het Amerikaanse Ocean Power Technologies uit Princeton, New Jersey werkt momenteel aan een golfslaggenerator die zonder bewegende delen elektriciteit opwekt.

In het geval van Stornes gaat het naar verluidt om verbeteringen van bestaande technieken. Het eerste prototype komt binnenkort gereed en wordt binnen een jaar aan de Noorse westkust gedemonstreerd. Onderzoekers menen nu al te weten dat het systeem zo’n 15 tot 20 procent meer elektriciteit opwekt dan andere generatoren van gelijke grootte. De voorziening maakt beter gebruik van de krachten die golven teweeg brengen en kan met elk type golfslag uit de voeten.

Het systeem van Ocean Power laat zich welbeschouwd vergelijken met een grote druktoets. Het bestaat uit piezo-elektrische kunststof. Soortgelijk materiaal zit reeds in microsensors die spanning afgeven wanneer erop wordt gedrukt. Het Amerikaanse bedrijf wil een groot aantal piezo-elektrische vellen op elkaar plakken en de aldus ontstane platen aan vlotten in de oceaan hangen. Platen en vlotten zijn elk verankerd in de bodem. Zodra een golf een vlot optilt rekken de platen uit en geven elektriciteit af.

Ocean Power hoopt voor het eind van 1996 systemen te ke leveren die 1 tot 100 kiloWatt elektriciteit opwekken. Een reeks generators moeten kleine gemeenschappen langs de kust van energie ke voorzien. Andere mogelijke toepassingen zijn de energievoorziening van olieplatforms en ontziltingsinstallaties. De onderneming kreeg inmiddels steun van het bedrijf AMP uit Harrisburg, Pennsylvania dat de benodigde piezo-elektrische vellen levert.

Reageer op dit artikel