nieuws

MGM steekt – 30 miljoen in superbioscoop Bijlmer

bouwbreed Premium

MGM Cinemas BV gaat definitief een megabioscoop in Amsterdam Zuidoost bouwen. Het gaat om een ‘superbioscoop’ met 10 tot 15 zalen en een grand cafe. Het gebouw dat tussen de – 25 en – 30 miljoen gaat kosten komt recht tegenover het nieuwe Ajax-voetbalstadion.

Na ruim 2,5 jaar overleg tussen de gemeente Amsterdam en het bioscoopconcern zijn gisteren in de hoofdstad de definitieve plannen voor het complex met 3250 stoelen gepresenteerd.

Met de Hollandsche Beton Maatschappij (HBM) dochteronderneming van HBG, heeft MGM overeenstemming over de bouw van de bioscoop. Architekten Cie is gevraagd om het ontwerp voor het filmzalengebouw te leveren.

MGM-topman H.H.J.J.M. van Wouw verwacht dat medio ’96 de eerste paal de grond in zal gaan, waarna halverwege 1998 de deuren van de zalen geopend ke worden.

De bouw van de mega-bioscoop maakt overigens onderdeel uit van een totale herziening van de MGM-zalen in Amsterdam. Bedoeling is dat MGM een tweetal bioscopen sluit. Daartegenover staan de plannen voor een forse uitbreiding van het Tuschinsky-theater. Mocht dit laatste onverhoopt niet doorgaan dan wil MGM in het centrum nieuwbouw plegen.

Valkuilen

Hoewel de gemeente en Van Wouw gisterochtend opgewekt de plannen presenteerden, zitten er de nodige valkuilen in de ontwikkeling.

Immers, de Belgische groep Bert-Claeys heeft plannen voor een mega-theater in de aangrenzende gemeente Diemen. Het gaat hierbij om een zalencentrum met bij elkaar een slordige 8000 stoelen.

Diemen wil deze gigant, die ook de nodige theaters in Belgie in exploitatie heeft, graag binnen de gemeentegrenzen halen. Van Wouw liet er gisteren geen twijfel over bestaan hier niet gelukkig mee te zijn. Vooral niet omdat twee van dergelijke superbioscopen er op z’n minst een te veel zal zijn.

“Ga maar kijken wat een bioscoop van Bert voor gevolgen heeft gehad voor de horeca en bioscopen op de Antwerpense Keizerlei”, aldus Van Wouw, er aan toevoegend zijn kaarten te zetten op de politiek die tot taak krijgt de komst van Bert in Diemen te stoppen.

De Amsterdamse wethouder D. Stadig zegt desgevraagd alles op alles te zullen zetten om Diemen tot inkeer te brengen. Daarbij hoopt Stadig op steun van zowel de provincie als ook het ROA (Regionaal Orgaan Amsterdam).

De ontwikkelingen in Zuidoost worden verder met argusogen bekeken door concertorganisator Mojo. Mojo wil eveneens in Zuidoost een concerthal bouwen. Daaraan stelt de organisator wel een aantal voorwaarden. Afgezien van het gratis krijgen van de grond wil Mojo dat er in de directe omgeving uitgaansvoorzieningen aanwezig zijn. De komst van het grand cafe en de bioscoopzalen is in de ogen van Mojo-directeur Ramakers een eerste belangrijke stap.

De financiering die in zijn ogen een overheidsinvestering had moeten zijn, moet de tweede belangrijke stap worden. “Wat wij willen is dat we in ieder geval de grond gratis krijgen”.

Stadig liet zich hierover echter niet uit. Met een brede glimlach op het gelaat liet de Amsterdamse wethouder diplomatiek weten met Mojo “te praten” en “hierover in overleg” te zijn.

Reageer op dit artikel