nieuws

‘HSL-oost over bestaand spoor’

bouwbreed Premium

Voor de aanleg van de hoge-snelheidslijn tussen Schiphol en Duitsland (HSL-Oost) is geen nieuw spoor nodig tussen de luchthaven en Breukelen. Dat stelt de zogeheten begeleidingsgroep HSL-Oost in een voorlopig advies. In de groep zitten onder anderen vertegenwoordigers van de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland, het rijk, de Nederlandse Spoorwegen en verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Volgens het advies leiden de aanlegkosten van een nieuw trace, een van de varianten, tot miljarden extra investeringen. Bovendien is een nieuwe directe verbinding tussen Schiphol en Breukelen moeilijk te realiseren omdat die dwars door het natuurgebied De Venen zal gaan. Ook doorsnijdt het traject de bebouwde kom van Aalsmeer en sluit het moeilijk aan op het station van het vliegveld. De begeleidingsgroep meent dat met de voorgenomen verbreding van het bestaande spoor tussen Schiphol/Amsterdam en Utrecht de flitstrein voldoende uit de voeten kan. De HSL-Oost, die pas na 2000 wordt aangelegd, loopt via Schiphol/Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Duitsland. In de loop van volgend jaar beginnen de eerste wettelijke procedures voor de aanleg van het oostelijk flitsspoor.

Reageer op dit artikel