nieuws

Houten mallen kennen afvalproblematiek

bouwbreed

Houten mallen zijn bij de prefabricage niet weg te denken. In vergelijking met stalen mallen zijn ze goedkoop en bijzonder flexibel. In verband met de huidige milieu-eisen levert het ‘restprodukt’ van houten mallen de laatste jaren problemen op. Hergebruik lijkt eenvoudig. Maar in de praktijk wordt het hout van de mallen nauwelijks gerecycled. De meeste afgeschreven mallen verdwijnen naar het stort.

Maar dat kost momenteel gemiddeld – 150 per ton. Voor Van den Berg’s Beton uit Raalte gaat het om een bedrag van ongeveer – 20.000 per jaar. Als oplossing kan gedacht worden aan verbranden. Verwerken van de mallen tot houtvezels lijkt ook een mogelijkheid. Direct recyclen of exporteren kan ook tot een aanvaardbare oplossing leiden.

Reageer op dit artikel