nieuws

Vinex is jammerlijk mislukt Kleinere kantoren redden bouwvolume aannemers

bouwbreed

De aannemerij moet zich in de jaren tot 2015 gaan richten op de bouw van kleinere kantoren. Zij zullen dat moeten doen met meer creativiteit, want de nieuwe eigenaar/huurder wordt veeleisender. De nieuw te bouwen kantoren zullen veelal op de B-locaties komen te staan. Hetgeen betekent dat Vinex aangaande de kantoorontwikkeling jammerlijk mislukt.

In een notedop zijn dit voor de bouwnijverheid de twee belangrijkste conclusies uit het gisteren gepresenteerde mega-kantorenmarktrapport ‘Toekomst van de kantorenmarkt 1994-2015’.

De samenstellers, Vakgroep Bouwmanagement en Vastgoed van de TU Delft, komen tot de conclusie dat de bouwproduktie tot het jaar 2000 moet afgestemd worden op een volume van ongeveer 500.000 vierkante meter bvo per jaar. “Waarbij de plannen in voorbereiding bij de zes onderzochte stadsgewesten al voldoende zijn om de vraag tot 2000 af te dekken. Van 2000 tot 2015 zou de jaarproduktie tussen de 0,4 miljoen vierkante meter en 0,8 miljoen vierkante meter bvo moeten liggen”.

De realiteit is dat het volume, als alle harde- en zachte plannen doorgaan, op een veel grotere oppervlakte uitkomen.

Leegstand

Op dit moment staat van de voorraad van 34,6 miljoen vierkante meter structureel 10 procent leeg. “Mochten alle plannen doorgaan dan wordt er gewoon gebouwd voor de leegstand”, is de mening van TU Delft-onderzoeker Prof. Hans de Jonge, in het dagelijks leven toekomstforser bij de Rijksgebouwendienst. Hij pleitte gisteren in de toelichting op het rapport dat met name de stadsgewesten een terughoudend beleid moeten gaan voeren.

“Helaas hebben die het nu te druk met het optuigen van hun organisatie. Zij zouden moeten werken aan selectieve locatie-ontwikkeling.”

Aannemers

Frans Diekstra, directeur van het gelijknamige bouwmanagementbureau en sponsor van het onderzoek, vindt dat het rapport een bijdrage moet gaan leveren aan een stuk stabiliteit in de bouwmarkt en een handvat is voor de bestuurders van stadsgewesten. “We krijgen nu een beter inzicht in de marktbewegingen. Het is rennen of stilstaan en dat is niet goed. Het is voor aannemers veel beter om jaarlijks een constant bouwvolume te hebben. Na een piek in de U-bouw hollen ze nu naar de woningbouw.”

Vinex

De onderzoekers komen tot de schokkende conclusie dat de meeste nieuwe kantoren, en dat zullen kleinere zijn dan de huidige generatie, zullen verrijzen in de periferie en niet in de binnenstad. Als deze ontwikkeling doorzet zullen gebieden in binnensteden hopeloos verpauperen. Vooral de centra van Amsterdam en Den Haag staan er slecht voor als alle periferie-plannen doorgaan. De Jonge: “Onder druk van bereikbaarheid en parkeren wordt de binnenstad leeggezogen. Je ziet dat het Vinex-beleid niet van de grond komt. Men heeft toch de markt fout ingeschat. Werkgevers hebben juist veel meer behoefte aan kantoren die met de auto bereikbaar zijn. Vrom wilde juist de richting op van de stationslocaties”.

De Jonge hield zich bij de vraag, of zijn werkgever de RGD een nog intensievere rol kan gaan spelen bij de ontwikkeling van binnensteden op de vlakte. De vraag verwees hij door naar baas Frans Evers.

Dansen met buikdanseres Jonina

De mannen in de vastgoedmarkt feesten weer. Binnen twaalf uur troffen top-aannemers, -ontwikkelaars en -financiers elkaar in een uiterst luchtige omgeving. Ondanks alle sombere rapporten zijn de heren uiterst positief en dat mag je best vieren.Het begon woensdagavond in de Rai waar de prestigieuze FGH Vastgoedprijs werd uitgereikt.

Stemmige jazzmuziek, veel eten en drank deden de schroberingen van Midas Dekker vergeten. Deze bioloog/conferencier zette vooral de aanwezige architecten te kijk, die hij maar een raar soort zoogdieren vindt. “Vroeger had je geen poontwikkelaars en architecten dat was een verrukking.

De huizen werden gebouwd door gewone mensen en niet door architecten. De glimkantoren bij het AMC zijn gigantische drollen. Laat je door de ogen van de architect niet bij de neus nemen”.

Een paar uur later, nadat de heren bij waren gekomen van het Amsterdamse uitgaansleven, trof men elkaar bij het kantorenmarktcongres op de TU Delft.

Uitslapen in de collegezaal A was er niet bij. Op een stevig muziekje maakte buikdanseres Jonina de spieren los. Staande in de zaal moesten de heren elkaars nekspieren masseren en met de dikke buiken draaien.

De vastgoedmarkt is weer in beweging.

Reageer op dit artikel