nieuws

Metselbranche ziet toekomst zonnig tegemoet

bouwbreed

De metselbranche bloeit als nooit te voren. Over 1993 werd een omzet gerealiseerd van ongeveer f 680 miljoen, een groei van ruim f 20 miljoen. De verwachtingen voor dit jaar zijn rooskleurig.

Uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor het midden- en kleinbedrijf (EIM) blijkt dat een derde van de metselbedrijven in 1994 een omzetgroei verwacht. “Ruim 10 procent is slechts somber gestemd en rekent op een daling van de omzet. Over de gehele branche gezien wordt er in 1994 een omzetgroei van 2 procent verwacht. Ook neemt de werkgelegenheid toe, en wel met 420 man”.

De metselbranche telt 580 ondernemingen, waarvan er 170 zijn aangesloten bij de branche-organisatie, de Nederlandse Metselaars Patroons Bond. De branche bood vorig jaar werkgelegenheid aan in totaal 7400 personen. De belangrijkste opdrachtgevers voor deze sector vormen de aannemers. Zij zorgen voor 87 procent van de totale omzet. De rest van de inkomsten komt uit de hoek van de particulieren.

Net als uit een eerder onderzoek van het EIM over straatmakers blijkt, dat ook de metselbranche kampt met een tekort aan mensen. “Meer dan de helft van de bedrijven die vorig jaar personeel hebben geworven, heeft problemen bij de werving van metselaars en opperlieden gehad. Bij iets minder dan de helft bedrijven heeft personeel het bedrijf verlaten. Bij bijna 20 procent van die bedrijven heeft dit problemen bij de uitvoering van werkzaamheden gegeven”.

Om het imago richting de arbeidsmarkt te verbeteren besteedt men veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden. In samenwerking met de baksteenindustrie experimenteren de metselaars met minder belastende verwerkingstechnieken.

Reageer op dit artikel