nieuws

‘Leerlingwezen mag niet schools worden’

bouwbreed Premium

Het leerlingwezen moet een praktijkopleiding blijven, waarbij de deelnemers de status van werknemer hebben. Het mag geen ‘schoolse’ opleiding worden.

Dit zegt minister Melkert (sociale zaken en werkgelegenheid) naar aanleiding van het rapport ‘Varianten van praktijkleerplaatsen in het primair leerlingwezen’.

Uit het rapport blijkt onder meer dat 94 procent van de leerlingen zowel een leerovereenkomst hebben als een arbeidsovereenkomst met een bedrijf. Daarnaast toont het rapport aan dat het praktijkgedeelte niet meer voor alle leerlingen hetzelfde is.

“Voorheen deden deelnemers doorgaans vier dagen per week praktijkervaring op bij een bedrijf, waar zij een leer- en arbeidsovereenkomst mee hadden en gingen zij een dag in de week naar school. Nu zijn er verschillende varianten,” aldus een toelichting van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Zo is een deel voor de praktijkervaring aangewezen op meerdere bedrijven. Ook zijn er leerlingen die een deel van de praktijkopleiding opdoen in in een bedrijfsschool of op een leerlingwerkplaats. Overigens doet tweederde van de deelnemers praktijkervaring op bij hetzelfde bedrijf, aldus het rapport.

De meeste leerlingen krijgen een salaris dat gelijk is aan of zelfs hoger is dan het minimumjeugdloon dat iemand verdient die in het kader van de Jeugdwerkgarantiewet een werkervaringsplaats heeft.

Reageer op dit artikel