nieuws

Buitenlander kan vastgoed kopen in Hongarije

bouwbreed Premium

Buitenlanders mogen in Hongarije onroerend goed kopen. Dat is weliswaar niet zo eenvoudig en buitenlanders hebben ook enkele nadelen ten opzichte van Hongaren, maar toch kan het voordelig zijn.

Het moment is gunstig, want door de privatisering is het aanbod heel groot, maar de drastische verlaging van de levensstandaard houdt de vraag klein. Daardoor zijn de prijzen nu vrij laag, maar die zullen binnen enkele jaren ongetwijfeld weer gaan stijgen. Er zijn echter ook problemen. Zonder kennissen is het praktisch onmogelijk om de weg te vinden in de bureaucratische jungle. Verder wordt een buitenlander altijd behandeld als een rijkaard, waaruit men de hoogste prijs probeert te persen. Voorzichtigheid is dus geboden. Een buitenlander kan in Hongarije geen onroerend goed kopen als particulier, wel als hij formeel eigenaar is van een zaak, hoe klein dan ook. Hij hoeft geen Hongaar in de zaak op te nemen.

Zo’n zaakje (Kft in het Hongaars) oprichten kan al voor ongeveer – 4000 gulden contant. Ter vergelijking: in Tsjechie is iets minder, in Slowakije iets meer geld nodig. Buitenlanders zoeken prive vooral goede (toplokatie) woonruimte in Budapest en grond bij het Balaton-meer.

Reageer op dit artikel