nieuws

Beerens (Philipp Holzmann Benelux): ‘De overnamepoging door Hochtief is kwaadaardig’

bouwbreed Premium

“De actie van Hochtief om een substantieel belang in ons bedrijf op de bouwen, wordt als puur vijandig beschouwd. We gaan er vanuit dat het Duitse kartelbureau in Berlijn de opbouw in zal verbieden. Mocht dat besluit negatief uitvallen dan zal de aandelen overname aan het Europese kartelbureau worden voorgelegd. We willen gewoon een onafhankelijke aannemer blijven.”

De kersverse Benelux-baas van Philipp Holzmann, W.J.E. Beerens, ziet net als zijn baas dr. Lothar Mayer niets in een gedwongen samenwerking met Hochtief. De Duitse bouwer probeert via de overname van twee grote aandelenpaktten een controlerend belang op te bouwen in Philipp Holzmann. “De omvang van beide bedrijven is dermate groot dat eerst het kartelbureau naar het voornemen van Hochtief moet kijken”, aldus Beerens. Eind vorige week verklaarde Mayer voor een gehoor van analisten dat in dit geval 1 +1 beslist geen twee is. “Als ze in het buitenland met ons willen samenwerken zijn er genoeg andere manieren. Zo hoeven dan echt geen belang in ons op te bouwen”, aldus Mayer.

Beerens, vroeger directeur van Hillen en Roosen (H en R), is belast met het uitbouwen van de ‘netwerken’ tussen klanten en Holzmann-bedrijven in Nederland, Belgie, Luxemburg en het Duitse en Franse grensgebied. “Maar ook dat van Dubbers-Malden, dat voor 50 procent in handen is van Holzmann. Ik kan ook Nederlandse beleggers helpen bij het betreden van markten waar wij goed in thuis zijn.”

Splitsen

Tijdens het gesprek op het kantoor in Rotterdam wordt Beerens gesecondeerd door ir. H.J. Klein Haneveld. Hij is de nieuwe directeur van Hillen en Roosen, de Nederlandse dochter van Holzmann. Klein Haneveld (o.a. NBM en Wilma) is de vervanger van J.W. Carton, die na een verschil van mening over de opbouw van de nieuwe organisatie eerder dit jaar is vertrokken.

“Vanaf begin volgend jaar zijn de poontwikkelactiviteiten afgesplitst van Hillen en Roosen als aannemersbedrijf. Tot nu toe werden beide activiteiten in een bv gedaan en dat was te gecompliceerd en te risicovol”, aldus Klein Haneveld. “Daarnaast gaan we ons als Hillen en Roosen duidelijker profileren als dochter van Philipp Holzmann. Op deze manier zijn we in staat om nog grotere werken aan te ke nemen.”

Affaire

De kernactiviteit wordt gewoon weer bouwen. De poactiviteiten worden rechtstreeks gekoppeld aan de financieel zeer krachtige moeder Holzmann. “In het verleden liep de financiering van de ontwikkelingsactiviteiten via H en R”, aldus Beerens. “Deze ingewikkelde slag is er tussenuit gehaald. Er is nu een aparte boekhouding voor de aannemerij en de potak. Overigens zorgt het te voor 30 procent van de omzet van H en R”.

Voor Hillen en Roosen is de aanpassing niet zonder pijn verlopen. Er moesten rond de twintig worden ontslagen en over 1993 werd verlies geleden. Beide bestuurders geven toe dat door de affaire met Carton en in relatie tot de marktontwikkelingen de reorganisatie te laat is ingezet. “De inhaalslag moest daardoor veel krachtiger worden ingezet. We hebben de organisatie nu afgestemd op een omzetniveau dat voor dit en volgend jaar zal schommelen tussen de – 150 en – 160 miljoen en er zal weer winst worden gemaakt”, aldus Klein Haneveld. “De jaren daarna moeten we als algemene aannemer groeien en wel autonoom. Het beleid van Holzmann is namelijk om op eigen kracht een stevige organisatie op te bouwen en dat niet te doen door ongebreidelde expansie en overnames. Het beleid is wel conservatief maar tegelijkertijd degelijk.”

De nieuwe directeur Hillen en Roosen, ir. Klein Haneveld (r) met naast hem Beerens.

Ries van Wendel de Joode

Reageer op dit artikel