nieuws

Alle bouwbedrijven in oosten van Duitsland zijn opgekocht

bouwbreed Premium

Alle bouwbedrijven in Oost-Duitsland zijn opgekocht, op de eerste plaats door Westduitsers, maar later ook door andere Westeuropese bouwbedrijven. Ook het aantal management buy outs is aanzienlijk. Het is het enige Oosteuropese land waar de privatisering van de staatsbedrijven is voltooid.

Bijna 60 procent van de bouwbedrijven is verkocht aan Westduitse investeerders. Anderen kochten 15 procent terwijl bij het resterende kwart sprake is van een management buy out. Van de overige Westerse investeerders is Frankrijk de grootste. Het Franse concern SGE heeft inmiddels bouwbedrijven opgekocht met een totaal van 9000 werknemers.

De firma Saint Gobain – een bedrijf voor bouwmaterialen – heeft zes glasfabrieken opgekocht en Lafarge Coppee is eigenaar geworden van de grootste cementfabriek, Karlsdorfer Zementwerke.

Naast Frankrijk toonden vooral Groot-Brittannie en de Scandinavische landen belangstelling voor de Oostduitse bouw. Zo heeft de Britse Readymix-groep het cementbedrijf Rudersdorfer Zement gekocht.

Zowel de Britten als de Scandinaviers hadden al eerder belangstelling voor Duitse bedrijven. Nog voor de publieke veranderingen van 1989 waren zij al op zoek naar Westduitse bedrijven, op de eerste plaats in het noorden.

Privatisering

Het bleek echter heel moeilijk om een geschikt bedrijf voor overname te vinden omdat de meeste Westduitse bouwbedrijven familie-bedrijven waren en meestal goede winsten maakten, zodat er geen redenen waren om ze te verkopen. Voor deze potentiele kopers, die in West-Duitsland moeilijk iets konden vinden, kwam dus de privatisering in Oost-Duitsland, waardoor eensklaps ruim vijfhonderd bouwbedrijven te koop werden aangeboden, uitstekend van pas. De Zweden en Finnen hebben tientallen bedrijven opgekocht, terwijl men onder de buitenlandse investeerders nu ook bedrijven uit landen als Turkije, Rusland en de Oekraine aantreft.

*) Dr. A. Sandor leidt in Amsterdam het Business Buro Oosteuropa en schreef dit artikel in opdracht van het Exportplatform VROM.

Reageer op dit artikel