nieuws

Zweeds operatheater opent deuren na eeuw discussie

bouwbreed

Het Zweedse Gotenburg heeft eindelijk zijn nieuwe operatheater. Op 30 september wordt het aan het havenfront gesitueerde theater officieel in gebruik gesteld door koning Carl Gustaf en de Zweedse operaster Birgitt Nilsson.

‘GoteborgsOperaen’ vergde een investering van 558 miljoen kronen (circa – 135 miljoen), waarvan het grootste gedeelte (347 miljoen kronen) werd opgebracht door het rijk. De gemeente Gotenburg zelf droeg slechts 28 miljoen kronen bij. Het resterende bedrag komt van het regionale bedrijfsleven, acht buurgemeenten en individuele operaliefhebbers.

Het ontwerp van de in glas, beton en staal uitgevoerde culturele voorziening werd geleverd door het in Gotenburg gevestigde bureau Lund en Valentin. De bouw ging van start in juni 1991 en werd uitgevoerd door Siab en Skanska.

De wens voor een nieuw operahuis bestond in de Zweedse havenstad al bijna 100 jaar. Reeds in 1898 werd geconstateerd, dat het bestaande theater ‘Storan’ niet meer aan de eisen voldeed. Sinds die tijd laaide de discussie over nieuwbouw regelmatig hoog op in bestuurlijke en culturele kringen. Zelfs bij de plechtige eerste spadesteek probeerden boze tegenstanders de bouw nog te verhinderen en ontstond ten gevolge daarvan een regelrecht handgemeen met de voorstanders.

De nieuwe opera van Gotenburg heeft een capaciteit voor 1440 toeschouwers en beschikt over de nodige technische snufjes, zoals computergestuurde draaibare podia.

Reageer op dit artikel