nieuws

Werkgelegenheid wordt inzet voor nieuwe bouwcao

bouwbreed

“Wij gaan geen percentage noemen. We houden vast aan de prijscompensatie en wat er verder aan ruimte beschikbaar komt zullen we gebruiken om de werkgelegenheid te bevorderen. Met een aantrekkende economie en een opleving bij de bouwbedrijven denken we dat die ruimte er zeker zal zijn.”

Zo reageert bondsbestuurder Gijs Wildeman van de bouwbond-CNV op een uitspraak van voorzitter Roel de Vries van de bouwbond-FNV dat die bond de cao-besprekingen tenminste met een eis van 3,5 % zal ingaan.

De Vries zei op een kaderbijeenkomst de onderhandelingsruimte, die ontstaat door produktiviteitsstijging, te willen omzetten in werkgelegenheidsverruimende maatregelen als atv en deeltijdarbeid, scholingsdagen en werkgelegenheidspoen.

“Als werkgevers ons hiervoor geen ruimte bieden, dan laten we de verdiensten van de produktiviteitsstijging niet in de onderneming zitten. Dan zullen wij die opeisen in het loon”, aldus De Vries, die hier het percentage van 3,5 bij noemde.

“De bal ligt in de hoek van de werkgevers en zo zal duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor de uitkomst”, aldus De Vries.

Keiharde plannen

De bouwbond-CNV zal met de betaling van de prijscompensatie tevreden zijn mits er op het gebied van de werkgelegenheid met werkgevers spijkers met koppen ke worden geslagen.

“Maar we willen meer dan er alleen over praten of fraaie plannen vastleggen in een cao. Op het punt van de realisatie zal er meer moeten gebeuren, want de afgesproken aantallen worden maar steeds niet gehaald”, aldus Wildeman. Voor hem is het veel te prematuur om nu al vast te stellen dat wanneer geen keiharde afspraken ke worden gemaakt over de werkgelegenheid er dan maar looneisen moeten worden gesteld. Dat zijn er nog wel andere mogelijkheden, zoals maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de arbeid, nog meer aandacht voor de veiligheid op het werk door de aanstelling van speciale functionarissen of het vrijstellen van personeel om die te laten toezien op de uitvoering van veiligheidsmaatregelen.

‘Poenbond’

CNV-voorzitter Westerlaken liet eerder al weten dat loonmatiging nog steeds het beste instrument is om meer banen te scheppen. “Als we vinden dat er meer energie moet worden gestoken in werkgelegenheid, moeten we dat vooral met werkgevers regelen. Als die werkgevers niet willen, moeten we niet direct in een Pavlov-reactie vervallen door met looneisen te gaan dreigen”, aldus de CNV-voorman.

“Westerlaken probeert zich te profileren door de FNV als een poenbond voor te stellen”, zo reageerde De Vries hierop.

Reageer op dit artikel