nieuws

Vooraftrek btw op kosten leeg kantoorpand mag

bouwbreed

Een exploitant van kantoorpanden die kiest voor belaste verhuur (wel btw op huur) heeft recht op vooraftrek van omzetbelasting op leegstandskosten van kantoorpanden die in de verhuur staan. De Belastingkamer van de Hoge Raad heeft aan alle onzekerheid hierover een einde gemaakt in een arrest dat woensdag is gepubliceerd. De belastinginspecteur voerde voor het gerechtshof in Amsterdam aan, dat bij de vooraftrek van btw op stook- en servicekosten moest worden gekeken naar het uiteindelijk gebruik van het kantoorpand.

Dat stond enkele jaren leeg en bleek toen voor een deel nog steeds niet verhuurd en voor een deel verhuurd zonder btw-heffing op huur. Beide aspecten rechtvaardigen dat alsnog een naheffing wordt opgelegd voor de btw op stook- en servicekosten die eerder was afgetrokken voor de belastingen, meende de inspecteur. Het Hof in Amsterdam was het daarmee niet eens en wordt nu in het gelijk gesteld door de Hoge Raad.

Langdurige leegstand was niet het doel van de exploitant. Hij heeft stook- en servicekosten moeten maken als ondernemer die kantoorruimte wilde verhuren en heeft dus recht op vooraftrek. Bovendien maakt het niet uit dat kantoorruimte die uiteindelijk wel werd verhuurd vrijgesteld was van btw.

Reageer op dit artikel