nieuws

Stortplaats afvalslakken basis voor natuurgebied

bouwbreed

Stortplaatsen voor verontreinigde afvalslakken uit de vuilverbranding ke op termijn een goede bodem leveren voor het ontstaan van nieuwe natuurgebieden. De slakken verweren onder invloed van regen en wind tot vruchtbare klei die de aanwezige verontreinigingen geen kans biedt uit te spoelen naar het milieu. De strenge isolerende maatregelen rond de huidige opslagterreinen zijn dan ook voor een deel onnodig.

Dat stelt chemicus Chris Zevenbergen in een onderzoek, waarop hij op 10 oktober promoveert aan de Universiteit van Utrecht. Hij bekeek het verweringsproces van gestorte slakken die aan de weergoden zijn overgeleverd.

Jaarlijks komt in ons land 700.000 ton bodem-as (slakken) vrij uit afvalverbrandingsinstallaties. De as wordt gestort, of gebruikt als grondstof bij de aanleg van wegen. De slakken bevatten echter veel zware metalen die het milieu ke aantasten. Vanaf 1997 gaan daarom strengere milieu-eisen gelden voor de kwaliteit van het as.

De zware metalen mogen niet meer vrijelijk uitspoelen naar het milieu. Het weglekken van de vervuiling is volgens de milieubeweging een groot probleem bij het gebruik van de huidige kwaliteit afvalslakken in de wegenbouw.

Nieuwe grondstof

De klei die ontstaat na verwering, kan volgens Zevenbergen echter voor deze branche een uitstekende nieuwe grondstof zijn, die waarschijnlijk aan de nieuwste milieu-kwaliteitseisen zal voldoen. “Afvalslakken krijgen met de huidige opslagregels niet de kans op een natuurlijke wijze te verweren. Dat zou wel zo moeten zijn. Alleen in de eerste jaren zijn er beschermende bodemmaatregelen nodig. Daarna kan het proces zijn loop hebben, zonder gevaar voor het milieu”, aldus Zevenbergen.

Hij wijst op de plannen voor de aanleg van een grote scheidingswal met slakken tussen een natuurgebied en een industriegebied op de Maasvlakte. “De milieubeweging is tegen. Maar ik meen dat zo’n toepassing zich juist prima laat combineren met de vorming van natuur.”

Het verweringsproces van afvalslakken tot vruchtbare klei hoeft overigens geen jaren te duren. Relatief simpele methoden ke de verwering versnellen.

Reageer op dit artikel