nieuws

Ruim 3000 monumenten zetten ‘deuren’ open

bouwbreed Premium

Een waterige wandeling langs monumenten in Den Bosch, een bezoek aan de stadswallen van Hulst, de buitenplaats Westeramstel aan de Amstel bij Amsterdam, de korenmolen in Holten, de Van Houtenschool in Groningen of de Berkel-ruine en het Leeuwenhuisje in Zutphen.

Het zijn slechts enkele van de ruim 3000 monumenten in 420 gemeenten die aanstaande zaterdag op de achtste Open Monumentendag gratis te bezichtigen zijn.

Veel van de gebouwen zijn normaal niet voor publiek toegankelijk. Ook doen talloze kerken en musea aan de Open Monumentendag mee.

Publiekstrekker

Het evenement is een flinke publiekstrekker. Vorig jaar waren er 700.000 bezoekers. De organiserende stichting verwacht zaterdag eenzelfde aantal. Dit jaar krijgt de beeldhouwkunst op en aan monumenten bijzondere aandacht.

Onzekerheid

De dag wordt gehouden tegen de achtergrond van onzekerheid over de toekomst van de monumentenzorg.

De laatste minister van wvc, D’Ancona, kwam met het Strategisch Plan Monumentenzorg waarin voor de komende tien jaar – 1,4 miljard extra voor dit doel is uitgetrokken. Op die manier zijn achterstanden in te lopen en is het noodzakelijke onderhoud veiliggesteld.

De nieuwe bewindsman van cultuur, staatssecretaris Nuis, ziet zich echter met flinke bezuinigingen geconfronteerd. Er moet dan ook nog blijken wat er van D’Ancona’s plan overeind blijft. Daarover moet ook nog met de Tweede Kamer, op wiens verzoek het plan is gemaakt, worden gesproken.

Intussen is begin augustus de Vereniging Open Monumenten (VOM), die als pressiegroep op het terrein van monumentenzorg wil gaan fungeren, officieel opgericht.

Tijdens de Open Monumentendag wordt in alle 420 gemeenten een ledenwerfactie worden gehouden. De eerste 800 zijn binnen, maar de vereniging wil dit jaar nog het aantal van 50.000 halen.

Nederland telt 700 monumentenverenigingen. Samen hebben die niet meer dan 100.000 leden. De Vereniging Open Monumenten spiegelt zich dan ook liever aan de Vereniging Natuurmonumenten met 725.000 leden. Van de overheid heeft de VOM dit jaar – 150.000 startsubsidie gekregen.

Volgend jaar moet het geld voor de helft van contributies van leden en voor de helft van sponsors komen. De VOM gaat niet alleen het publiek informeren en proberen te bewerkstelligen dat zoveel mogelijk monumenten toegankelijk zijn, ook wil zij monumenten die tussen de wal en het schip dreigen te vallen aankopen om ze te behouden.

Reageer op dit artikel