nieuws

Mondelinge toezegging moeilijk te bewijzen

bouwbreed

Een bewoner van een monumentale boerderij in Waspik heeft de Raad van State een laatste poging gedaan de bouw van 33 woningen aan de Carmelietenstraat tegen te houden.

Volgens de bewoner, A. Verharen, hebben burgemeester en wethouders hem destijds mondeling verzekerd dat het terrein aan de Carmelietenstraat onbebouwd zou blijven. Naar aanleiding van die toezegging liet Verharen, die graag van zijn vrije uitzicht wil blijven genieten, een optie op de aankoop van de grond varen. Als bewijs voor de toezegging draagt Verharen een verklaring van een makelaar L. Renkema uit Drachten aan. Het gemeentebestuur ontkent echter de toezegging dat het gebied onbebouwd zou blijven.

Raad van State-rechter, mr. J. de Vries zei geen oordeel te ke vellen over de toezegging. “Met alle respect voor hun functie, maar een burgemeester of een wethouder mag geen overeenkomst sluiten”, zei De Vries. “Bovendien had u beter aan de gemeente ke vragen om de toezegging schriftelijk vast te leggen.”

Volgens juridisch adviseur, drs. H. Winkelman heeft de gemeente Waspik zich tegenover zijn client Verharen een ‘onbetrouwbare’ partner getoond. “Je zou haast een advocaat mee moeten nemen om je afspraken met de gemeente schriftelijk te laten vastleggen”, aldus Winkelman.

De Raad van State laat over enige tijd weten of de bouw van de huizen kan doorgaan.

Reageer op dit artikel