nieuws

Hypotheekrente in Belgie stijgt weer tot boven 10 %

bouwbreed

De Belgische kredietbank heeft dinsdag de rente op hypotheekleningen verhoogd tot 9,5 naar 10,1 procent. Het is de eerste keer sedert 1992 dat de rentevoet voor een bouwlening in Belgie weer stijgt boven de 10 procent.

Vooral dit jaar is de hypotheekrente in snel tempo omhoog gegaan. Sedert januari steeg de bouwrente al met 2 tot 2,5 procent.

Nu de Kredietbank het voorbeeld heeft gegeven kan de concurrentie niet lang meer achterblijven. De goede klanten van de Belgische banken, d.w.z. die via bank het loon laten uitbetalen of er een spaarrekening hebben, genieten voor wat een bouwlening betreft van een bodemtarief, dat over het algemeen ongeveer 1 tot 1,5 procent onder de normale hypotheekrente ligt. Voor bouwleningen met een vijfjaarlijkse herzienbare rente bedraagt het bodemtarief thans bij de Kredietbank 8,45 procent.

Batibouw

In Belgie worden mensen die een huis willen bouwen elk jaar rond de grote bouwtentoonstelling Batibouw in Brussel aangelokt met goedkopere hypotheekleningen. Als Batibouw eenmaal voorbij is, wordt de rente steevast verhoogd. Het verschil kan al gauw 3 tot 4 procent bedragen.

In maart trok de Algemene Spaar- en Lijfrente Kas (ASLK) de grootste verstrekker van bouwleningen in Belgie, de hypotheekrente reeds op met 0,5 procent.

Dat had de ASLK sedert oktober 1990 niet meer gedaan. Deze maatregel vormde meteen het begin van een stijging van de hypotheekrente bij andere banken. In juni volgde de Generale Bank namelijk het voorbeeld van de ASLK. De komende dagen zullen andere banken en financiele instellingen het voorbeeld van de Kredietbank ongetwijfeld volgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels