nieuws

Commissie van wijzen gaat adviseren over Betuwelijn

bouwbreed Premium

Een groep wijze mensen gaat binnenkort aan de slag om belangrijk voorbereidend werk te verrichten voor de besluitvorming in de ministerraad over de Betuwelijn.

De commissie zal antwoorden moeten formuleren op vragen over de noodzaak van de nieuwe spoorlijn. Verder dienen zij serieuze alternatieven in kaart te brengen en variaties in het huidige trace op een rijtje te zetten. Voor de groep wijze mensen zijn nog geen kandidaten aangezocht. Minister Jorritsma wil er in ieder geval geen direct betrokkenen in hebben, zoals Rotterdamse werkgevers, actievoerders of burgemeesters van plaatsen waar de Betuwelijn langs loopt.

De nieuwe minister is vastbesloten geen dag later dan een half jaar na het aantreden van het kabinet een besluit over de Betuwelijn te nemen. Ze zei dat in haar toespraak bij de opening van het Rail Service Center, deze week. Kort daarvoor hadden burgemeester Peper van Rotterdam en NS-topman Den Besten stevige kritiek geuit op de zinsnede in het regeerakkoord, dat de besluitvorming over de Betuwelijn nog eens tegen het licht wordt gehouden. Jorritsma verzekerde het Rotterdamse bedrijfsleven dat zij de vaste overtuiging heeft dat Rotterdam op zo kort mogelijke termijn een goede oost-west-spoorverbinding moet krijgen.

Zij wilde echter niet ingaan op de vraag hoe die eruit gaat zien als de Betuwelijn niet doorgaat. In het woensdag geopende Rail Service Center ke in de toekomst 200.000 containers per jaar worden overgeslagen. Er zullen dagelijks 32 treinen vertrekken. Het zou het begin vormen van de Betuwelijn. Volgens Jorritsma is er bij de besluitvorming over de Betuwelijn door het vorige kabinet veel fout gegaan. Daardoor staan diverse partijen, ook de voorstanders, nu veel te veel “met de hakken in het zand”.

De tegenstanders van de Betuwelijn, verenigd in een landelijk platform, kondigden aan op de kortst mogelijke termijn met Jorritsma te willen praten over alternatieven voor de Betuweroute en vervoerssystemen in het algemeen.

Reageer op dit artikel