nieuws

Akoestische kwaliteit gevels onderzocht

bouwbreed

Toegevoegde gevelcomponenten, zoals kabelgoten, convectoromkastingen en passtukken, spelen een dominante rol bij de te bereiken geluidisolatie tussen twee kantoorvertrekken. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Bouwresearch over de akoestische kwaliteitsbeheersing van gevels.

Het onderzoek is uitgevoerd door Adviesbureau Peutz en Associes, dat een groot aantal laboratoriummetingen heeft uitgevoerd aan enkele voor de Nederlandse praktijk representatieve gevelconstructies en detailleringen.

De door de SBR gepubliceerde onderzoeksresultaten moeten de ontwerper handvatten bieden om al in een vroeg stadium de invloed van geluidoverdracht via een gevelconstructie op de totale geluidisolatie te voorspellen.

In een eerder stadium had de SBR al rapporten uitgebracht over de akoestische kwaliteit van verplaatsbare wanden en verlaagde plafonds.

Het rapport ‘Akoestische kwaliteitsbeheersing van gevels’ is verkrijgbaar bij de SBR te Rotterdam.

Reageer op dit artikel