nieuws

Stroomopbrengst zonnepanelen fors verhoogd

bouwbreed

Samen met de onderneming R en S Renewable Energy Systems in Helmond is het Energieonderzoek Centrum Nederland ECN in Petten erin geslaagd de elektriciteitsopbrengst van zonnepanelen aanzienlijk te verhogen. De woordvoerster van ECN spreekt van “baanbrekend werk”‘ in het onderzoek naar een verhoging van de elektriciteitsopbrengst en verlaging van de kosten van zonnepanelen.

Dankzij de nieuwe techniek komt het omzettingsrendement van licht in elektriciteit op 16%. “Daarmee bevestigt ons land zijn vooraanstaande positie in de wereld bij de ontwikkeling van technologie op het gebied van zonne-energie”‘, aldus C. Kuipers van de Helmondse firma.

De verbeterde zonnepanelen bevatten 36 cellen van multikristallijn silicium en hebben een oppervlak van iets minder dan een halve vierkante meter. Bij volle zon leveren ze een elektrisch vermogen van 58 Watt. Dit is een verhoging met 18 Watt.

Installaties die met de nieuwe panelen worden uitgerust, ke volgens ECN en R en S een flink stuk kleiner worden. Om bijvoorbeeld het dak van een huis van zonnepanelen te voorzien, is door de nieuwe ontwikkeling slechts 10 vierkante meter nodig in plaats van 15 vierkante meter.

Reageer op dit artikel