nieuws

Meldpunt liftenbranche is onder druk Brussel gestopt

bouwbreed Premium

Het centrale meldbureau van de Nederlandse Vereniging voor Liftnijverheid (NVL) is onder druk van de Europese Commissie opgeheven. Dit bureau legt onder andere de offertes en de prijzen vast.

“Het opheffen van het centrale bureau betekent niet dat de liftenvereniging ophoudt te bestaan”, verklaart J.C. Bakker, voorzitter van de NVL, desgevraagd. “We bestaan al 65 jaar en zullen het zeker nog 65 jaar uithouden.”

De liftenbranche was bijna een jaar in een dispuut verwikkeld met de Europese Commissie en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Beide overheidsinstanties vonden dat het meldpunt in strijd was met de Europese en nationale mededingingsrichtlijnen. Eind vorig jaar trok de NVL haar bezwaarschrift in op het Besluit horizontale prijsafspraken. EZ had de organisatie te verstaan gegeven dat men een prijskartel vormde door het meldpunt in stand te houden.

Bakker: “De Europese Commissie had bezwaren tegen de statuten van onze organisatie waarin de richtlijnen van het meldpunt waren vastgelegd. Overigens hebben we deze statuten zelf ter beoordeling bij Brussel aangemeld.”

De organisatie zwichtte uiteindelijk voor een mogelijke boete. Want, net als bij de aannemers zou de boete zeker niet mals zijn geweest.

Reageer op dit artikel