nieuws

Hypotheekmarkt maakt explosieve groei door

bouwbreed

Het aantal hypothecaire leningen is in de eerste helft van 1994 explosief gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 1993. Er werden bijna 100.000 hypotheken meer ingeschreven, waardoor het totaal voor de eerste zes maanden uitkomt op 249.000. Hiermee was een bedrag gemoeid van – 53,5 miljard.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het eerste halfjaar 1994 zijn 219.000 woninghypotheken verstrekt aan particulieren, met een totale waarde van – 32,3 miljard. In het eerste kwartaal groeide deze markt met 79 %, zo constateert het CBS. De groei zette in het tweede kwartaal door met een stijging van 61 %.

Volgens het CBS moet de explosieve groei van de markt voor woninghypotheken niet alleen worden toegeschreven aan de woningmarkt. Veel tweede hypotheken worden afgesloten met het doel hiervoor andere zaken te financieren.

In de personenautobranche bijvoorbeeld wordt een omzetstijging geconstateerd van 11,4 %, die slechts gedeeltelijk wordt gevolgd door consumptief krediet. Mogelijk, aldus het CBS, is hier sprake van concurrentie vanuit de hypotheekmarkt. De rente op dit soort leningen is namelijk in de loop van 1993 teruggelopen tot rond de 7 %.

In vergelijking met de rente die over consumptieve leningen moet worden betaald is dit betrekkelijk laag.

Reageer op dit artikel