nieuws

CPB verwacht groei economie met 2,6 procent

bouwbreed

Het Centraal Planbureau heeft de groeiverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld. Enkele maanden geleden verwachtte het CPB nog een groei van de economie met 1,5%, maar gaat in een concept van de Macro-Economische Verkenning die op Prinsjesdag verschijnt nu uit van 2%. Voor 1995 wordt rekening gehouden met een groei van 2,6%.

De hogere groei zorgt voor hogere belastinginkomsten voor het nieuwe kabinet. De meevaller zou dit jaar – 1,5 miljard bedragen, en volgend jaar ongeveer – 2 miljard. Niet alleen de hogere groei, maar ook snelle inning van belastingen en meevallende aardgasinkomsten dragen hier aan bij.

De werkgelegenheid daalt door de hogere groei minder sterk. In maart voorspelde het CPB nog een daling met 32000 volledige banen. Dat zouden er nu 22000 worden. De verhouding tussen actieven en niet-actieven wijzigt zich nauwelijks. Dit jaar staan tegenover elke 100 werkenden 85,3 personen met een uitkering, volgend jaar 85,2.

Reageer op dit artikel