nieuws

Werkzaamheden aan Franse wegen tijdens topdrukte

bouwbreed

Op 2 augustus, op het moment dat de eerste golf van vakantiegangers uit het zuiden terugkeert en ten tweede vertrekt, wordt een aanvang gemaakt met een herstelwerkzaamheden van het wegdek van de A6, even onder Parijs.

Het betreft de rijbaan in de richting van de provincie naar de hoofdstad, op het stuk Orly Parijs. Gezien het grote aantal vakantiegangers dat elk jaar de autoroute du soleil afzakt, is het raadzaam Parijs te vermijden. De A6 werd 34 jaar geleden in gebruik genomen. Het wegdek, bestaande uit grote betonnen platen is vandaag op vele plaatsen gescheurd, hetgeen groot rij-ongemak veroorzaakt. Over de manier en de tijdstip van de herstelwerkzaamheden is ettelijke jaren overleg gepleegd tussen openbare werken van het Ile de France en de overheid. De werkzaamheden die f. 20 mln gaat kosten worden uitgevoerd door Gailledrat, TSS Cocheril en Bourdin Chaussee. Tussen 2 en 24 augustus zullen de betonplaten van het wegdek over een lengte van 10km worden gebroken, maar niet worden weggehaald. De gebroken betonplaten vormen zodoende de onderlaag waarop een laag van 22 cm gewapend beton word gestort zonder naden. Om de rijhoogte onder tunnels en bruggen niet te wijzigen, zullen de betonplaten op die stukken wel worden weggehaald.

Door middel van een ‘lazergids’ wordt de vlakheid van het wegdek gecontrolleerd. De snelweg gaat na 24 augustus weer open voor het verkeer. Om de rijlaag een goed houvast te geven, zal deze pas in de herfst gedurende enkele nachten naar volgens een nieuw procedee worden aangebracht. Het betreft een speciale drainerende laag: “l’ enrobe drainant” wat het voordeel zeer poreus en geluiddempend te zijn. Het regenwater kan geen “laag” op het wegdek vormen en vlug wegvloeien. Voor automobilisten en omwonenden betekent dit een belangrijke vermindering van geluidshinder. Alhoewel de keuze van de vakantieperiode tussen 2 en 24 augustus uiterst ongelukkig is, werd geconcludeerd dat de staat van het huidige wegdek geen enkel risico meer toelaat. In de zomer verlaten meer dan 5 mln vakantiegangers de rondweg van Parijs en nemen de A6 onder Porte d’Orleans richting zuiden. Vanuit tegenovergestelde rijrichting keert op piekdagen als 31 juli, 1, 2, 15 en 31 augustus een zelfde aantal automobilisten terug naar huis. Om deze reden heeft de Franse regering een internationale publiciteitscampagne gestart opdat vakantiegangers niet te veel hinder bevinden van de werkzaamheden aan de A6. Bij de tolwegen van Lille, Rheims, Troyes, Beaune, Dyon en Chaumont, zullen informatieve brochures worden uitgereikt voor alternatieve rijroutes. Automobilisten vanuit het noorden, die naar Lyon en verder reizen doen er goed aan die via Rheims en Troyes te doen (de A26) vanuit Beaune kan het noorden van Frankrijk worden bereikt via de A31, de A5 en de A26. Op alle autowegen zijn bovendien inlichtingen verkrijgbaar in het frans en engels over de best te kiezen route. Om het speciaal nummer (36670600) wordt bovendien dag en nacht geantwoord op vragen betreffende de verkeerssituatie in de Parijse regio.

Reageer op dit artikel