nieuws

Victor Veldhuijzen knapt Groothandelsgebouw op

bouwbreed Premium

De Rotterdamse architect ir. Victor Veldhuijzen van Zanten gaat het monumentale Groothandelsgebouw (GHG) aan het Stationsplein in Rotterdam renoveren. Dat heeft de directie van het GHG donderdagmiddag bekendgemaakt. Het renovatievoorstel van Veldhuijzen werd verkozen boven de ontwerpen van drie andere kandidaten.

De renovatie wordt volgens GHG-directeur C. Janssen vanaf begin 1995 in fasen uitgevoerd. Naar verwachting is het karwei rond de eeuwwisseling voltooid. De renovatie kost f. 35 miljoen. Het Rotterdamse Groothandelsgebouw was het eerste grote bedrijfsverzamelgebouw van Nederland en werd bijna vijftig jaar geleden in gebruik genomen. De Rotterdamse architect Maaskant tekende het oorspronkelijke ontwerp. Het renovatie-ontwerp van Veldhuijzen is donderdagmiddag gepresenteerd. Uit een toelichting blijkt dat de beoordelingscommissie het plan van Veldhuijzen “formidabel van opzet” vindt. Het is gekozen wegens “de uitgebreide aanpak, die verder gaat dan in de opdracht was aangegeven”.

Volgens de commissie koppelt Veldhuijzen een groot respect voor de architectuur van Maaskant aan een nieuw, blijvend beeld voor het Groothandelsgebouw met allure. “De verfijnde detaillering en maatvoering geven als het ware een logische toevoeging van de grootschalige structuur van het gebouw van Maaskant en versterken deze complementaire indruk.”

Reageer op dit artikel