nieuws

Minder morsen met beton door slang en schroef

bouwbreed Premium

Om het storten van beton in glijbekisting te vereenvoudigen en minder beton te morsen, maakt Aannemingsmaatschappij Strabag BV te Dordrecht gebruik van een kubel met een slang en een inwendige schroef voor het pompen van de mortel.

De kubel wordt elektrisch bediend en er is patent op aangevraagd. Het voordeel van de slang is, dat de kubel vrij blijft van de wapening. Het systeem werkt beter dan een kubel met een klep, omdat er dan steeds mortel in de slang achterblijft. Met de nieuwe kubel blijft de bekisting veel schoner.

Strabag paste de kubel toe bij de bouw van vier ronde vliegassilo’s op de Maasvlakte.

Om draaien van de bekisting te voorkomen waren de glijkisten voor de vier silo’s twee aan twee gekoppeld. De kisten gleden op oliedruk met slagen van 22 mm. Er werd dag en nacht en in het weekend doorgewerkt, in ploegen van twaalf uur (de kraanmachinisten werden om de acht uur afgelost). Even stoppen was er niet bij, want dat wreekt zich meteen in de kwaliteit van het betonoppervlak.

Er werd gewerkt met beton B35 met vliegas, waarvan de samenstelling voortdurend werd beproefd en aangepast aan de weersomstandigheden. De stort vorderde met een snelheid van 6 meter per 24 uur (op grotere hoogte werd echter de hijstijd van de kraan bepalend).

Het beton werd steeds na vier uur ontkist en met de hand geschuurd. De dichtheid van de oppervlakte is op de Maasvlakte belangrijk. De silo’s staan zonder bescherming bloot aan weer en wind, op enkele honderden meters van de Noordzee. De vliegassilo’s maken deel uit van het Silo-Meng-Zeef po in opdracht van de Vliegasunie. Het gedeelte van stortbeton is enkele weken geleden gereedgekomen.

Met de kubel met slang en inwendige schroef blijft de glijbekisting veel schoner.

Reageer op dit artikel