nieuws

Kostenbesparing bij Bailey wekt woede van vakbond

bouwbreed

De plannen van de directie van het staalconstructie- en kranenbedrijf Bailey in Nieuw Lekkerland om de kosten met 15 procent terug te brengen hebben de woede gewekt van de Industriebond FNV.

“Het enige wat er nog aan ontbreekt zijn lijfstraffen om de mensen nog harder te laten werken”, zo heeft de bond in een reactie laten weten.

Bailey, dat betrokken is bij de bouw en montage van de overkapping van het nieuwe Ajax-stadion, legt het personeel bijna 25 keuzemogelijkheden voor die de kosten fors moeten terugdringen.

De opties varieren van het schrappen van de spaarpremie tot en met het verlengen van de werktijd met een uur. Bailey heeft een breed pakket gepresenteerd, opdat in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden het beste ‘menu’ kan worden samengesteld. De besparingen zijn nodig in verband met de slechte marktsituatie in de metaal, waardoor de prijzen onder druk staan.

Kleine winst

Op enkele belangrijke orders werd verlies geleden. Vorig jaar is het aantal personeelsleden teruggebracht van 180 tot 150. Voor dit jaar verwacht de onderneming een kleine winst.

De bond vindt het “onverteerbaar” dat het bedrijf wil bezuinigen op personeelskosten. Hij roept Bailey op om met voorstellen te komen die geen betrekking hebben op de arbeidsvoorwaarden. Daarbij denkt de bond aan een meer efficiente manier van werken.

Een woordvoerder van Bailey verklaarde dat de onderneming zo snel mogelijk tot afspraken wil komen met de vakbonden. “Maar we kiezen zorgvuldig de weg van het overleg. We ke niets forceren.”

Reageer op dit artikel