nieuws

Haarlemmermeer wil duurdere woningen

bouwbreed Premium

De gemeente Haarlemmermeer wil op de Vinex-lokaties bij Nieuw Vennep en Hoofddorp duurdere woningen bouwen. Dit is noodzakelijk om het tekort van f. 73 miljoen op de grondexploitatie terug te brengen.

Op de Vinex-lokaties moeten de komende jaren vijftienduizend huizen worden gebouwd. Van het rijk heeft Haarlemmermeer hiervoor een bedrag van f. 375 miljoen gekregen. Dit bedrag is overigens inclusief de realisering van de infrastructuur en openbaar vervoerlijnen. Het resterende deel, en dat betreft het tekort van f. 73 miljoen, moet Haarlemmermeer zelf zien te dekken.

Enerzijds probeert de gemeente dit door een aanvankelijk in de plannen opgenomen bouw van een muziekcentrum te schrappen en anderzijds door te ‘sjoemelen’ met de verhouding goedkope en duurdere woningen. Was aanvankelijk gekozen voor de mix 45 procent ‘goedkope’ woningen en 55 procent duurdere.

De gemeente wil nu naar 35 procent goedkopere, een evenhoog percentage huizen in de middenklasse vanaf f. 156000 en 30 procent huizen die alleen voor de meest-welgestelden zijn weggelegd.

Aanbesteding

Verder is het plan om de Vinex-wijken per gebied door een aannemer te laten bouwen. De aanbesteding zal openbaar en opengesteld voor bedrijven uit de EU-landen zijn.

Dit moet volgens Haarlemmermeer tot een verhoging van de concurrentie, maar vooral ook lagere prijzen leiden.

Reageer op dit artikel