nieuws

Grondwerker ernstig gewond aan voet

bouwbreed

Bij de modernisering van het wegdek van de Voorstraat in Bovenstad is vanmorgen vroeg de grondwerker P. van H. ernstig gewond geraakt aan een voet. Hij is opgenomen in een ziekenhuis. Het ongeval vond plaats tijdens het verwijderen van de oude klinkerlaag. Een graaflaadcombinatie drukte toen zijn voet klem tegen het nog liggende straatwerk.

Dankzij het feit dat Van H. een veiligheidsschoen droeg, lijkt er een kans te zijn dat de voet wordt behouden.

Altijd afstand nodig tussen

mens en graaflaadmachine

Uitvoerder G. de V. van aannemersbedrijf Van StratenBV uit Bovenstad begrijpt niet dat het ongeval heeft ke plaatsvinden. Hij vraagt zich nog steeds af hoe de graaflaadmachine plotseling de verkeerde richting is uitgereden. Met de voor Van H. nare gevolgen.

“Ik had Piet opdracht gegeven de klinkers aan de linkerkant van de Voorstraat met een stootijzer uit te breken. De graaflaadcombinatie die we altijd voor het grote werk inzetten, had al een stuk sleuf gegraven voor het verdere werk. Hij was naar voren gereden tot aan de rand van de bestrating en Jan f. een ervaren machinist overigensf. zou juist weer achteruitwaarts verder gaan graven. Maar in plaats van achterwaarts te gaan om met de graafarm te werken, is de machine voorwaarts gezakt”, vertelt de geschrokken uitvoerder.

Geen sportschoenen

“Een voet van Piet raakte bekneld tussen de voorbak van de machine en de nog ongesloopte bestrating. Wat goed dat hij z’n veiligheidsschoenen droeg! Ik moet er niet aan denken dat hij sportschoenen aan zou hebben gehad. Hoe kan het nou toch dat die machine de verkeerde kant opging?” vraagt hij zich af.

Machinist Jan de G.van de graaflaadcombinatie zoekt ook naar een verklaring daarvoor: “Ik bedien de graaflaadcombinatie al ruim een jaar. Ze zeggen wel eens dat ik met die machine kan lezen en schrijven. Ik had hem naar voren geplaatst en natuurlijk afgestempeld. Ik draaide m’n stoel om zodat ik achterwaarts werkend zou ke gaan graven. Maar terwijl ik draaide en de machine aanzette, schoof de combinatie toch nog iets naar voren. Piet, die wel erg dichtbij de machine werkte, kwam met z’n voet tussen de voorbak en het stuk bestrating dat er nog lag. Het was geen leuke gil! We hebben onmiddellijk het ziekenhuis gebeld. Ik hoorde dat er een goede kans is dat de voet wordt gered. Zou ik vanavond al langs ke gaan?”

Stom geluk

De in het ziekenhuis opgenomen en meteen ook geopereerde VanH. is redelijk van de schrik bekomen. “Ze hebben me na de operatie iets pijnstillends en kalmerends gegeven. Wat een stom ongeluk he, maar m’n voet zit er nog helemaal aan. Voor het eerst dat ik van die veiligheidsschoenen houd”, zegt hij. Van het ongeluk herinnert hij zich alles tot in details: “Ik moest van Gijs f. de uitvoerderf. klinkers uitbreken. Ik vroeg nog of dat niet beter met de machine kon worden gedaan. Maar het waren niet zoveel stenen en met een stootijzer haal je ze er ook mooier uit. Nou, we waren allebei bezig. Jan had de machine opnieuw opgesteld om, van mij af werkend, te gaan graven. Hij gaf nog een seintje, ik sta goed, draaide z’n stoeltje om en liet zijn stempels achter de wielen zakken waardoor de bak op de grond komt en vast zou moeten staan. Nou, mooi mis he, de bak kwam net voldoende naar voren om mijn voet klem te zetten tegen de klinkerwand. De rest weten jullie.”

Onderzoek Aboma

De directie van Van stratenBV belde onmiddellijk na het ongeval Aboma uit Ede. Of een veiligheidskundige direct langs wilde komen; het werk was stopgezet, alleen de machine was (logischerwijs) iets naar achteren gereden. De veiligheidskundige was in de buurt en stond al na een uur in de Voorstraat. In feite duurde zijn onderzoek maar kort. En de conclusie was eenvoudig: hoewel de machine was gestempeld, kon hij, doordat er bij de werkzaamheden een ongelijkheid f. bijna een een gat zelfsf. in de grond was gekomen, nog wel iets wegzakken. De machine kon daarbij zover naar voren komen, dat de voorbak de voet van Van H. klem zette. Die werkte overigens op zijn beurt veel te dicht bij de graaflaadcombinatie.

Aanbeveling

De veiligheidskundige knoopte aan zijn onderzoeksrapport vanzelfsprekend de gebruikelijke preventieve aanbeveling vast: Wordt er tegelijk gewerkt door grondwerkers en zware machines als graaflaadcombinaties, dan is het noodzakelijk de afstand tussen mens en machine niet binnen een (forse) veiligheidsmarge te laten komen.

Als Van H. de tijd had gekregen de klinkers uit te breken en de machinist even had gewacht, zou er niets aan de hand (voet) zijn geweest. De wens doelmatig en snel te werken dient altijd na de wet van veilig werken te komen. Ongevallen blijken trouwens altijd grote vertraging in de voortgang van de werkzaamheden met zich mee te brengen. Dus preventie loont altijd; ook als het om efficiency gaat.

Adviezen over veiligheid en materieelkeuring

Aboma+Keboma

Postbus 141

6710 BC Ede

Tel. 08380-31481

Fax 08380-32013

Reageer op dit artikel