nieuws

Grondboorder speciaal voor huisaansluitingen

bouwbreed

De kleine grondboormachine Df. 4 Navigator, die gebouwd wordt door Vermeer Manufacturing Company uit Pella (VS), is een kleine zelfrijdende boormachine die speciaal ontwikkeld is voor het maken van huisaansluitingen.

Die huisaansluitingen zijn kennelijk naar Amerikaanse normen, want de D-4 boort zich probleemloos een weg tot zestig meter. Zijn met een dieselmotor uitgeruste tweelingbroer D-6 komt zelfs tot een boorlengte van 91meter.

De D-4 is uitgerust met een rups-onderwagen en kan in zeer korte tijd bedrijfsklaar gemaakt worden. Transport van de machine is eenvoudig gezien de tamelijk compacte afmetingen (hxbxl)1,42×1,24×3,43 meter. Inclusief zijn watertank die een inhoud heeft van 208 liter bedraagt de lengte 4,04meter. Het operationele gewicht van de D-4 is 1950 kilo, van de D-6 is dat 2087 kilo.

De bediening van de machine geschiedt vanaf een machinistenstoel die aan de zijkant van de machine is gemonteerd. In het werk vraagt deze machine slechts de mankracht van twee personen.

De D-4 wordt aangedreven door een benzinemotor van het type Kohler 1848 welke motor een vermogen aflevert van 18pk. Dit vermogen geeft de gepatenteerde boorkop een maximale draaisnelheid van 115 omwentelingen per minuut.

De D-6 is uitgerust met een Kubota dieselmotor van het type D-1105B die een vermogen aflevert van 25pk(18,6 kW). De boordiameters van beide machines zijn gelijk: 6,7 cm in natte grond. In droge grond bedraagt de maximale diameter 4,4 cm. De boordiepte bij natte boringen bedraagt 9,1 meter. Bij droge boringen wordt een diepte gehaald van 14,6 meter. De boor-accuratesse op maximale boorlengte is voor beide typen 5%.

De D-4 Navigator boormachine van Vermeer is speciaal ontwikkeld voor huisaansluitingen.

Reageer op dit artikel