nieuws

Enschedese corporatie onder curatele na miljoenenverlies

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Heerma heeft besloten de procedure in gang te zetten die er toe moet leiden dat de woningbouwcorporatie Eigen Haard in Enschede onder curatele van de gemeente komt. Dit houdt in dat Eigen Haard geen geld mag uitgeven zonder toestemming van de gemeente.

Heerma wil de Enschedese woningbouwcorporatie onder curatele van de gemeente stellen, omdat Eigen Haard bij het beleggen keuzes heeft gemaakt waarmee haar financiele continuiteit niet is gediend. De stichting zou een strop van f. 70- tot f. 80 miljoen hebben geleden door het mislukken van speculaties met optiecontracten. Die hadden juist extra geld moeten opleveren. Eigen Haard heeft zich met de beleggingen volgens wethouder Schippers in een onverantwoord avontuur gestort. Om financieel orde op zaken te stellen, is inmiddels een interim-manager bij Eigen Haard aangesteld. Het rapport van de Inspectie voor de Volkshuisvesting over wat er bij de woningstichting mis is gegaan, verschijnt eind deze week. Ook het beleggingsbeleid van andere corporaties is in onderzoek. Bestudeerd wordt of het verlies van Eigen Haard valt op te vangen door het aanspreken van haar reserves.

Het is uitgesloten dat de 6200 huurders van de corporatie meer moeten gaan betalen om het tekort te dekken. Mocht Eigen Haard failliet gaan, dan hoeft ze niet rekenen op steun van het Centraal Fonds, omdat de corporatie met de speculaties onverantwoord heeft gehandeld.

Reageer op dit artikel