nieuws

Basf bouwt in VS fabriek voor nieuwe synthetische vezel

bouwbreed

Nadat in een pilot plant in Ludwigshafen succesvolle experimenten zijn uitgevoerd, gaat Basf Corporation in North Carolina (Verenigde Staten) een nieuwe fabriek bouwen voor de produktie van Basofil-vezels. Basofil is een nieuwe synthetische vezel van het Basf-concern op basis van melamine-hars. Weefsels van dit materiaal beschikken over een uitzonderlijk hoge bestendigheid tegen langdurige temperatuursinvloeden. Daardoor beschermen ze tegen vlammen, stralingswarmte en gesmolten metaaldeeltjes.

De vezel is bovendien bestand tegen chemische invloeden. Als toepassingen voor de vezel denkt Basf in de eerste plaats aan beschermende kleding, maar er zijn ook toepassingsmogelijkheden in bijvoorbeeld de bouw. Het bedrijf denkt daarbij aan verwerking van de vezel in wandbekleding of gordijnen in gebouwen waar zeer strenge brandvoorschriften gelden, zoals bioscopen.

In de installatie in de Verenigde Staten, die begin 1996 in gebruik wordt genomen, wordt Basofil voor het eerst op industriele schaal geproduceerd. De fabriek heeft een capaciteit van 1500 ton per jaar. De bouw vergt ruim f. 33 miljoen.

Reageer op dit artikel