nieuws

Toekomst ‘Titanic aan de Rijn’ uiterst onzeker

bouwbreed Premium

Hoe troebeler het ‘zwembad’ wordt waarin sinds Kerst de ondergrondse verdiepingen van het oorspronkelijk als parlementswijk ontworpen po van architect Schurmann werd ondergedompeld, hoe heftiger de geruchten in Bonn de ronde doen over de toekomst van de DM300 miljoen dure betonnen constructie die het Nederlandse bouwconcern HBG aan de Rijn heeft opgetrokken.

Volgens de nieuwste meldingen uit het departement van Bouwzaken worden de komende twee weken de onderhandelingen afgesloten over de verkoop van het po aan een particuliere investeerder.

Over een volledige afbraak van de scheef gezakte gebouwen is nog geen besluit gevallen. “We willen de ruwbouw echter niet nolens volens laten saneren als dit te duur wordt”, aldus woordvoerder Ihlau van Bouwzaken. De rond 200 miljoen liter water ke nog niet weggepompt worden. Honderden stuks meetapparatuur worden momenteel geinstalleerd, die tijdens het droogpompen eventuele veranderingen aan de constructie moeten registreren. Reden: een gerechterlijk onderzoek dat de hoogte van de schade poogt vast te stellen.De definitieve expertise willen wetenschappers van de Technische Hogeschool Aken de rechters in Bonn eind augustus voorleggen. Een investeerder zou op 21 juni bekend gemaakt ke worden.Op die dag staat het nieuwe concept voor de ‘SchurmannBau’ op de rol van de Bondsdag. Mogelijk ook dat bouwminister Irmgard Schwaetzer dan de nieuwe koper voor het areaal in de regeringswijk presenteert.De regering heeft maar een doel voor ogen: Begrenzing van de schade.

“Wie hoopt dat een ondernemer DM100 miljoen op tafel kan leggen voor de ruwbouw, vergist zich sterk”, zegt de afgevaardigde Otto Reschke (SPD), vicevoorzitter van de bouwcommissie in de Bondsdag. “De waarde van de bouwgrond minus de kosten voor een gedeeltelijke afbraak en de saneringskosten dan blijft er voor de overheid niet meer veel over. Iedere koper wil zaken doen en laat zich het risico duur betalen.”

Reageer op dit artikel