nieuws

SVR neemt stelling tegen korten op aaw, wao en zw

bouwbreed

Werknemers die voor het 65-ste jaar met vut of vervroegd pensioen gaan, moeten geen korting krijgen op hun eventuele arbeidsongeschiktheidsuitkering (aaw, wao) of ziekengeld (zw). Die voorlopige conclusie van het secretariaat van de Sociale Verzekeringsraad wordt donderdag in de raad besproken. Staatssecretaris Wallage van Sociale Zaken heeft al wel een dergelijke kortingsregeling getroffen voor de ww.

Hij wil nagaan of die korting moet worden uitgebreid tot werknemers die voor of tijdens de vut of het vervroegd pensioen ziek of arbeidsongeschikt worden.

Een vut-uitkering plus een arbeidsongeschiktheidsuitkering is dubbel op, meent Wallage. De Sociale Verzekeringsraad heeft principiele bezwaren tegen het korten van aanvullend pensioen of vut op wao of ziekengeld. Voor beide uitkeringen heeft de werknemer premie betaald: voor vervroegd pensioen de helft.

Wie de rechten aantast, zet het verzekeringskarakter van sociale uitkeringen op de tocht, meent de Sociale Verzekeringsraad. De raad schort een definitief oordeel op totdat Wallage een wetsvoorstel voorlegt over deze materie.

Reageer op dit artikel