nieuws

RUL-voorzitter Oomen moet weg van Cohen

bouwbreed

Voorzitter mr. C. Oomen van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Leiden (RUL) moet weg vanwege zijn rol in de affaire rond de mislukte bouw van De Annex, waarbij vele miljoenen guldens spoorloos verdwenen.

Dat oordeelt staatssecretaris Cohen van Onderwijs op basis van een aan hem uitgebracht onderzoeksrapport van een commissie, bestaande uit dr.ir. Th. Quene voorzitter SER) en mr. M. D. van Wolferen (lid Raad van State). Zij kregen 1 juni j.l. opdracht de bestuurscrisis aan de RUL te analyseren.

Er zal zo spoedig mogelijk een nieuwe tijdelijk voorzitter worden benoemd. Ook zal Cohen een raad van toezicht instellen, de universiteitsraad krijgt voorlopig alleen nog maar adviserende bevoegdheden. Volgens de commissie is de vertrouwensbreuk onherstelbaar. Die ontstond nadat de grote meerderheid van de Universiteitsraad het vertrouwen had opgezegd in Oomen. Hij werd bestuurlijk verantwoordelijk geacht voor het echec rond De Annex.

Vorige week nog onthulde Cobouw dat de voormalig directeur bedrijfsvoering van de Leidse universiteit f. 400000 had gekregen van de poontwikkelaar, Fibomij.

Morgen komt Cobouw uitgebreid terug op de beslissing van Cohen.

Reageer op dit artikel